Raziskava: Kar polovica novih vozil je prevelikih za evropska mesta

M.R.
25.01.2024 16:16

Približno polovica vseh novih avtomobilov je preširokih za tipično parkirno mesto v evropskih mestih, kaže nova študija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Parizu bodo v začetku februarja izvedli referendum o podražitvi parkirnin za športne terence.
Profimedia

V kampanji Transport & Environment opozarjajo, da so v povprečju avtomobili vsake dve leti širši za en centimeter. Tipična širina vozila trenutno znaša 180,3 centimetra, leta 2018 pa je bilo osebno vozilo v povprečju široko 177,8 centimetra.

Skupina ugotavlja, da je med stotimi najbolj priljubljenimi vozili v Evropi kar 52 preširokih za tipično parkirno mesto na ulicah večjih mest, kot so London, Pariz in Rim, kjer so parkirišča široka 180 centimetrov. 

Opozarjajo še, da je vse večje število športnih terencev (SUV), ki puščajo premalo prostora za vstop in izstop potnikov iz vozila. "Avtomobili že desetletja postajajo vse širši in ta trend se bo nadaljeval, vse dokler ne bomo tega strožje omejili. Trenutno zakon dopušča, da je novo vozilo lahko široko kot tovornjak," je povedal analitik James Nix, vodja za politiko vozil v kampanji Transport & Enviroment. "Rezultat tega so veliki športni terenci in pick-upi v ameriškem slogu, ki parkirajo na naših pločnikih ter ogrožajo pešce, kolesarje in vse ostale na cesti," je dodal. 

Pariz glasuje o podražitvi parkirnin za vozila SUV

Poročilo o tej raziskavi prihaja v javnost, ko se v Parizu pripravlja referendum o zvišanju nadomestila za parkiranje za večja in težja osebna vozila, prvenstveno za športne terence. 

Referendum bodo izvedli 4. februarja, na njem pa bodo odločali o 300-odstotni podražitvi cen parkirišč za takšna vozila. A te višje cene za Parižane, ki imajo v lasti športne terence, ne bi veljale, temveč le za obiskovalce.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta