Reportaža iz Berlina: tragedija kot magnet za turiste

Berlinski zid je danes v bizarnih turističnih spominkih, ruskih kučmah, lisicah, potnih listih, Kennedyjev Ich bin ein Berliner pa je preglasil vse druge slogane in politične izjave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Impozantna proslava in govor nemškega predsednika Frank-Walterja Steinmeierja pri Brandenburških vratih
EPA

Biti v Berlinu te dni, ko vse praznuje obletnico padca berlinskega zidu, in na predvečer jubileja v nekdanjem disidentskem gledališču Vzhodnega Berlina Teatru Gorki prisostvovati predstavi mariborske Drame Medeja, je imelo še dodatno simbolno vrednost. Ni bila le mednarodna promocija slovenske kulture, ampak tudi potrditev umetnosti z druge strani železne zavese, neposrednih pričevalcev in žrtev hladne vojne. Mesto je bilo dobesedno preplavljeno z razstavami na prostem, pa tudi 3D-projekcijami, ki so priklicevale ozračje v letih 1989 in 1990. Na sedmih ključnih prizoriščih so se spomnili prelomnih dogodkov, ki so vodili v združitev obeh Nemčij.

Ostanki belinskega zidu. Večinoma so ga porušili.
Reuters

Mesto kot razstavišče

Že v petek, dan pred uradnim velikim praznovanjem ob Brandenburških vratih, je bilo hrupno. Množice turistov so z zanimanjem opazovale dogajanje, nabito s simboliko in težo bližnje zgodovine. Najhujši simbol razklanosti, nehumanosti, človeške tragedije, in konca sveta, kot smo ga poznali dotlej, je ukleščen med dvema usodnima datumoma: 13. avgustom 1961 in 9. novembrom 1989, ko pride do padca zidu kot eminentnega civilnodružbenega dejanja. Kakšna je danes, po treh desetletjih od padca, percepcija dogajanja na kraju samem? Tragedija se je spremenila v magnet za turiste, tudi v bizarne turistične spominke v slogu ruskih kučem, vojaških kap in celo lisic. Tam okoli nekdanjega mejnega prehoda med Vzhodnim in Zahodnim Berlinom, znamenitega Checkpoint Charlieja, so razstavljeni trabanti, je razstava na odprtem, kos "originalnega" zidu, kjer se masovno fotografirajo turisti. Spomini na zid butajo v prišleke na vsakem koraku in stavek Ich bin ein Berliner (Jaz sem Berlinčan), ki ga je 26. junija 1963 izrekel tedanji ameriški predsednik John F. Kennedy, je preglasil vse druge slogane in politične izjave do danes.
Na eni od razstav si lahko na velikih plakatih ljudje preberejo imena vseh mrtvih, ki so skušali preko zidu priplezati na Zahod. Tudi zgodbe uspešnih poskusov bega je bilo videti in velikansko 360-stopinjsko projekcijo slikarja Yadegarja Asisija The Wall. Srhljivo je bilo tudi, kako je zid čez noč ločil sosede in svojce, saj je prepreka stala neposredno ob stanovanjski zgradbi. Sprva so skozi okna še skakali v zahodni del Berlina, kasneje so okna zazidali, stavbo porušili. Ali pa razgledni stolpi, s katerih so Zahodnoberlinčani pogledovali preko ...

Fantomska, izolirana enklava

Dobrih 155 kilometrov dolgi zid je osemindvajset let delil mesto Berlin, njegov avtor je bil vzhodnonemški voditelj Walter Ulbricht, njegov boter pa je bil sovjetski voditelj Nikita Hruščov. V začetku so ga postavili le 45 kilometrov, drugod so napeljali bodečo žico, ki pa je pozneje prav tako dobila kamnito podobo. Kot dopolnilo zidu so postavili še obsežen varovalni sistem z bodečo žico, jarki, rešeti, nadzornimi vozili, opazovalnimi stolpi in službenimi psi, ki so ga skozi leta še obnavljali in nadgrajevali. V času, ko je zid delil Berlin, je umrlo najmanj 136 ljudi, ki so se želeli iz Vzhodne Nemčije prebiti na drugo stran meje. Zahodni Berlin je postal fantomska, izolirana enklava v sovražni državi. Ostaja spomin na zahodnoberlinskega župana Willyja Brandta, enega najglasnejših kritikov ZDA, kako 1. maja 1960 govori pred množico 750 tisoč ljudi na berlinskem Trgu republike in zahteva svobodo za vse - zlasti pa za prebivalce Vzhodnega Berlina.

Nostalgija? Ne, bolj spomini. Trabant je bil eden redkih avtov, ki so si ga lahko po dolgoletnem varčevanju in čakanju privoščili Vzhodni Nemci.
Reuters
Simbolični zid na nogometni tekmi med Hertho iz Berlina in Leipzigom
Reuters
Kdo se še spomni Nemške demokratične republike oziroma DDR?
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta