Rusija trdi, da je prestregla norveško letalo, Danska naj bi prestregla dva ruska bombnika

STA, M.R.
14.08.2023 17:54

Rusija je sporočila, da je rusko vojaško letalo danes nad Barentsovim morjem v Arktičnem oceanu prestreglo norveško vojaško letalo, ki da se je bližalo njeni meji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusija trdi, da je prestregla norveško letalo P-8A Poseidon.
Reuters

"Ko se je rusko lovsko letalo približalo, se je tuje vojaško letalo obrnilo," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Dodali so, da je šlo za morsko patruljno letalo Boeing P-8A Poseidon.

Po navedbah ministrstva ni bilo kršitev ruskega zračnega prostora, prestrezanje nad Severnim ledenim morjem pa da je potekalo v skladu z mednarodnimi pravili, brez prekinitve zračnih poti ali nevarnega približevanja.

Danske zračne sile pa naj bi prestregle dva ruska bombnika, ki sta letela nad Dansko proti zračnemu prostoru, ki ga v sklopu Natovih sil nadzira Nizozemska, poroča britanska televizija Sky News, ki navaja izjavo nizozemskih sil. Te naj bi v zrak poslale dva lovca F-16, a naj bi se še pred srečanjem ruska bombnika obrnila.

V zadnjih letih, še pred začetkom konflikta v Ukrajini, se je povečalo število incidentov, v katerih so bila udeležena ruska letala in letala iz držav zveze Nato, katere članica je tudi Norveška. Pogosto so se zgodili nad Baltskim morjem, pa tudi v Črnem morju in drugod.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta