Rusija Ukrajini očita uporabo koridorja za žito za napad na Krim, v Kremlju zdaj s prstom kažejo še na Kanado

STA, Va, tuje agencije
30.10.2022 18:36

Ruske oblasti so sporočile, da so našle ostanke brezpilotnih letalnikov, s katerimi naj bi Ukrajina izvedla napad na rusko floto v Sevastopolu na Krimu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prek porušenega mostu. Vsakdan civilistov v Donbasu osem mesecev od začetka ruske invazije na Ukrajino.
Reuters

Ob tem so navedli, da so letalniki za napad uporabili varno območje, namenjeno prevozu žita, in da naj bi bil vsaj eden od dronov izstreljen s civilne ladje.

"Pomorski brezpilotni letalniki so se gibali v varnem območju 'žitnega koridorja'," je sporočilo rusko obrambno ministrstvo in dodalo, da so iz morja dvignili nekaj ostankov omenjenih letalnikov.

Po njihovih ugotovitvah je bil vsaj eden od letalnikov morebiti izstreljen "z ene od civilnih ladij, ki so jih Kijev ali njegovi zahodni zavezniki najeli za izvoz kmetijskih proizvodov iz ukrajinskih pristanišč".

Nekateri letalniki, uporabljeni v napadu, pa da so imeli dele, izdelane v Kanadi. Šlo naj bi predvsem za navigacijske module.

Rusija je sodelovanje pri izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč ustavila v soboto, odgovornost za to potezo pa pripisala Ukrajini, češ da je ob pomoči Velike Britanije z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu.

Rusija je sicer že pred tem večkrat zagrozila, da bo odpovedala sporazum o izvozu ukrajinskega žita, če bi prišlo do terorističnega napada ali sabotaže. Medtem v Kijevu trdijo, da ruska stran napad z droni le izrablja kot izgovor za odstop od dogovora.

Moskvo so k obnovi sodelovanje že v soboto pozvali Združeni narodi, danes pa še Evropska unija.  Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je izrazil "globoko zaskrbljenost" zaradi ustavitve izvoza in napovedal, da bo za en dan odložil odhod na vrh Arabske lige v Alžiru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta