Ruska vojska še naprej napreduje na vzhodu Ukrajine

STA, Gr.G.
04.08.2024 14:08

Ukrajinska vojska se na vzhodu in jugu države že dlje časa brani in se je morala v zadnjih tednih na več mestih umakniti s položajev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
126. brigada teritorialne obrambe ukrajinskih oboroženih sil.
Reuters

Ruska vojska je zavzela še eno vas na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Ruska vojska tako še naprej napreduje na vzhodni fronti in se približuje strateško pomembnemu mestu Časiv Jar, kljub napredku pa pomembnejšega preboja za zdaj ni dosegla. Ruska vojska je po navedbah obrambnega ministrstva v Moskvi zavzela vas Novoselivka Perša v regiji Doneck, približno 20 kilometrov severozahodno od mesta Avdijivka, ki so ga ruske sile zavzele februarja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija je v zadnjih tednih zavzela več vasi v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine - mnoge od njih sicer obsegajo le nekaj ulic in hiš.

Ruske oborožene sile tako počasi napredujejo v smeri strateško pomembnega mesta Časiv Jar, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na navedbe vojaških blogerjev in raziskave Inštituta za preučevanje vojne (ISW) s sedežem v Washingtonu. Med drugim naj bi Rusi na več mestih prečkali kanal Siverski Donec - Donbas, približno 130 kilometrov dolg kanal na vzhodu Ukrajine, ki je dolgo časa predstavljal linijo obrambe za ukrajinske sile. ISW je v soboto v rednem poročilu zapisal, da ruske enote na več mestih že delujejo zahodno od kanala.

Generalštab ukrajinskih oboroženih sil je doslej v poročilih o stanju na fronti omenjal le, da v okolici Časiv Jara potekajo intenzivni spopadi, navaja dpa. Mestece, ki je imelo pred izbruhom vojne približno 12.000 prebivalcev, predstavlja varovalko za več mest v ukrajinskem zaledju, kot sta Kostjantinivka in Kramatorsk.

Ukrajinska vojska se na vzhodu in jugu države že dlje časa brani in se je morala v zadnjih tednih na več mestih umakniti s položajev. Ko je Rusija maja odprla drugo fronto v bližini mesta Harkov na severovzhodu, je bila Ukrajina prisiljena tja prerazporediti svoje enote, ki zdaj manjkajo na drugih delih fronte. Kljub temu pa ruska vojska v poletni ofenzivi doslej ni dosegla večjega preboja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta