Ruske in ukrajinske rakete

zur
05.11.2023 18:00

Z ruske podmornice poskusno izstrelili medcelinsko balistično raketo bulava, ki lahko nosi jedrsko orožje, ukrajinske rakete pa so medtem letele na krimsko pristanišče Kerč

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rusko medcelinsko balistično raketo bulava so s podmornice v Belem morju izstrelili ponoči.
Russian Defence Ministry

Rusija je objavila, da je z ene od svojih podmornic uspešno poskusno izstrelila medcelinsko balistično raketo, ki lahko nosi celo šest do deset jedrskih konic. Pred le nekaj dnevi je Moskva odstopila od ključne pogodbe o prepovedi jedrskih poskusov, že dlje časa pa zaostruje jedrsko retoriko, ob tem spominja slovenska tiskovna agencija STA.

Rusko obrambno ministrstvo je danes tako navedlo, da so raketo tipa bulava izstrelili s podmornice v Belem morju. Usmerili so jo proti več tisoč kilometrov oddaljeni tarči na polotoku Kamčatka, ki jo je menda tudi uspešno zadela. Kdaj je testiranje potekalo, niso sporočili. Raketa bulava je sicer dolga 12 metrov in ima doseg prek 8000 kilometrov. Gre za prvo tovrstno izstrelitev po nekaj več kot letu dni, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zahod Rusijo obtožuje, da vse od sprožitve ofenzive na Ukrajino februarja lani stopnjuje svojo jedrsko retoriko. Ruski predsednik Vladimir Putin je tako minuli eden podpisal zakon o preklicu ruske ratifikacije pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT), ki prepoveduje testiranje jedrskega orožja. Cilj pogodbe CTBT je bila celovita prepoved vseh jedrskih poskusov in eksplozij, potem ko so Sovjetska zveza, ZDA in druge jedrske sile med hladno vojno izvedle več kot 2000 takšnih poskusov. Tako Rusija kot ZDA sta pogodbo podpisali leta 1996, toda Washington sporazuma ni nikoli uradno ratificiral.

Medtem pa je Ukrajina z vodenimi raketami napadla ladjedelnico na zasedenem polotoku Krim, pri čemer je bila po navedbah ruske strani poškodovana ladja, je danes poročala nemška tiskovna agencija DPA. Ukrajina je napad v mestu Kerč potrdila in ga označila za uspešnega. Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Mikola Oleščuk je zatrdil, da so pri tem uničili eno od ladij ruske mornarice. Glede na sporočilo ruskega obrambnega ministrstva je ukrajinska vojska v soboto izstrelila 15 vodenih raket proti ladjedelnici Zaliv v Kerču, od katerih naj bi jih 13 sestrelili. Ena od raket pa je vendarle zadela ladjo in jo poškodovala, so javili, a niso navedli ne obsega škode ne imena poškodovane ladje. Ostanki sestreljenih raket naj bi padli tudi na bližnje pristanišče, pri čemer ni bilo poškodovanih, je sporočil ruski guverner Krima Sergej Aksjono. Ukrajina je o napad priznala že v soboto in danes potrdila podrobnosti, češ da so njene oborožene sile izvedle uspešne napade na "pomorsko in pristaniško infrastrukturo" v ladjedelnici v Kerču. Poveljnik ukrajinskih zračnih sil Oleščuk je v izjavi na Telegramu navedel, da je ukrajinska raketa uničila rusko ladjo. To naj bi glede na njegove besede Rusija nameravala uporabiti v Črnem morju za izstreljevanje vodenih raket nad ozemlje Ukrajine.

Odkar je poleti sprožila protiofenzivo, s katero želi znova pridobiti zavzeta ozemlja, Ukrajina krepi napade na Krim, da bi zmanjšala zmogljivosti ruske pomorske flote v Črnem morju. Strani sta medsebojne napade na območju še okrepili, odkar se je Moskva umaknila iz dogovora o izvozu žita, katerega cilj je bil omogočiti varen prehod civilnim tovornim ladjam z ukrajinskim žitom. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta