Sabotaže Severnega toka: Nemčija izdala nalog za aretacijo Ukrajinca Volodimirja Z.

Va, STA
14.08.2024 13:01

Gre za incidente pri plinovodih Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju septembra 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sumljivo dogajanje pri Severnem toku 2 septembra 2022.
Reuters

Zadnji znani naslov Ukrajinca je bil na Poljskem, a je tamkajšnje tožilstvo danes sporočilo, da ga niso uspeli pridržati, saj je moški že odpotoval v Ukrajino.

Nemški preiskovalci menijo, da je bil Ukrajinec, ki so ga poimenovali Volodimir Z., eden od potapljačev, ki so septembra predlani podtaknili eksplozivne naprave na plinovode, poročajo nemški mediji. Zadnji znani naslov moškega je bil na Poljskem, zato je Berlin Varšavo zaprosil, naj Ukrajinca aretira.

Poljsko tožilstvo je potrdilo, da je prejelo nalog za aretacijo Ukrajinca. "Na koncu Volodimir Z. ni bil pridržan, saj je v začetku julija letos zapustil ozemlje Poljske in prečkal poljsko-ukrajinsko mejo," je sporočilo tožilstvo.

Ukrajinec je uspel zapustiti Poljsko, saj ga nemško pravosodje ob izdaji naloga ni vključilo v podatkovno bazo iskanih oseb. "Poljska mejna straža o tem ni bila seznanjena in ni imela razloga za pridržanje Volodimirja Z.," so pojasnili na tožilstvu.

V nemški preiskavi eksplozij plinovodov sta bila sicer identificirana še dva ukrajinska potapljača. Naloga za njuni aretaciji za zdaj še nista bila izdana.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so septembra 2022 potrdili štiri puščanja plina. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da so puščanje povzročile podvodne eksplozije. Švedska je med preiskavo našla sledi eksploziva in potrdila, da so bile eksplozije namerna dejanja.

Ukrajina je kmalu po sabotažah krivdo pripisala Rusiji, Moskva pa je odgovornost zanikala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta