Saboterji naj bi bili iz Ukrajine

zur
23.05.2023 19:45

Kremelj ob dogajanju v Belgorodu ob meji z Ukrajino posvaril pred novimi vdori na ozemlje Rusije, odgovornost za ponedeljkov napad je prevzela skupina po imenu Legija svoboda Rusije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek, ki ga je objavilo rusko obrambno ministrstvo, naj bi prikazoval ruski zračni napad na saboterje v regiji Belgorod.
Russian Defence Ministry

Rusija mora svoja vojaška prizadevanja osredotočiti na preprečevanje novih vdorov na svoje ozemlje, so po poročanju slovenske tiskovne agencije STA sporočili iz Kremlja, potem ko so v ponedeljek v regiji Belgorod izbruhnili spopadi med ruskimi silami in domnevno sabotažno skupino, ki naj bi bila v regijo prišla iz Ukrajine. Kmalu zatem so iz Moskve sporočili še, da so skupino "uničili".

"To, kar se je zgodilo v ponedeljek, je razlog za globoko zaskrbljenost in ponovno se potrjuje, da ukrajinski borci nadaljujejo dejavnosti proti naši državi," je danes sporočil tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "To od nas zahteva več naporov in ti napori se nadaljujejo - posebna vojaška operacija se nadaljuje, da se to ne bi ponovilo," je dodal. Kmalu zatem so iz Moskve sporočili še, da so ruske sile sabotažno skupino najprej odbile in potisnile nazaj ter jo nato "uničile". "Med protiteroristično operacijo so bile nacionalistične formacije blokirane in uničene z zračnimi napadi in artilerijskim ognjem," je v izjavi po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedlo rusko obrambno ministrstvo. Kljub incidentu s sabotažno skupino v regiji Belgorod ruski predsednik Vladimir Putin po besedah Peskova ne bo sklical posebne seje ruskega sveta za nacionalno varnost. Ob tem tiskovni predstavnik Kremlja ni podal informacij o številu domnevnih saboterjev, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Rusija je sporočila tudi, da je bila regija Belgorod po izbruhu spopadov med ruskimi silami in saboterji pod nenehnim topniškim in minometnim ognjem. Pred tem je guverner regije Vjačeslav Gladkov po navedbah AFP sporočil: "Ukrajinske oborožene sile so izvedle napade na ozemlje Belgoroda."

Pojasnil je, da se zato v regiji nadaljuje "protiteroristična operacija" in da organi pregona nadaljujejo "čiščenje" ozemlja ob meji z Ukrajino, v okrožju Grajvoron. Po njegovih navedbah je na območju umrla ženska, dva človeka pa sta bila ranjena. Evakuiranim prebivalcem iz devetih obmejnih naselij je sporočil, da je še prezgodaj, da bi se vrnili domov. V noči na torek je bila sicer regija po njegovih besedah tudi tarča napada z brezpilotnimi letalniki, ki so zadeli hiše in neko vladno stavbo, pri čemer mrtvih in ranjenih ni bilo.

Odgovornost za incident je prevzela Legija svoboda Rusije, ki se opisuje kot protikremeljska milica. V videoposnetku, ki ga je skupina objavila na Telegramu, je zamaskirani predstavnik pojasnil, da so napadli dve naselji. Ob tem je izrekel "Rusija bo svobodna!", slogan, ki ga je pogosto slišati med ruskimi opozicijskimi aktivisti. Medtem je namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar sporočila, da Ukrajina "ne vodi vojne na tujih ozemljih".

Ruske oblasti so zaradi "terorističnega dejanja" uvedle preiskavo. Od začetka vojne je bila sicer regija Belgorod ob meji z Ukrajino že večkrat tarča obstreljevanja, v katerem je bilo ubitih in ranjenih več ljudi. (zur)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta