Sin ameriškega predsednika Joeja Bidna, Hunter, je varovan kot predsednik sam

ZUR
12.04.2022 16:56

Ameriška tajna služba je po zakonu dolžna varovati tudi predsednikove družinske člane, za kar porabijo veliko davkoplačevalskega denarja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi ameriški predsedniki, tudi bivši, in njihovi družinski člani so varovani 24 ur na dan.
Reuters

Ameriška tajna služba plačuje več kot 27 tisoč evrov na mesec za najem dvorca v Malibuju, v katerem bivajo agenti, ki varujejo sina ameriškega predsednika Hunterja Bidna. Za namestitev varnostnikov je agencija namreč najela stavbo, ki spominja na španski dvorec, glede na opis nepremičnine pa ima posestvo čudovit pogled na ocean in zagotavlja najboljši življenjski standard v celotnem letovišču.

V najetem dvorcu so poleg šestih spalnic, šestih kopalnic, telovadnice, degustacijske sobe in gostišča še letna kuhinja za peko na žaru, bazen in velnes. V notranjosti hiše je spiralno stopnišče, ki vodi do stolpa, podobnega grajskemu, kjer je bar, ki zagotavlja zahtevnim gostom popoln umik v zasebnost. Dvorec stoji blizu hiše, ki jo v letovišču za 18.350 evrov na mesec najema Hunter Biden. Njegova hiša z obokanimi stropi ima štiri spalnice, tri kopalnice, posebnost pa je jedilnica na prostem. Tajna služba je hišo, v kateri prebivajo, izbrala, da bi bila čim bližje predsednikovemu sinu, so za ABC News povedali viri, seznanjeni z dogajanjem. Manj zgovorni so pri agenciji, zadolženi za varovanje, kjer so najem prestižnega dvorca zelo skopo komentirali: "Zaradi ohranjanja operativne varnosti ameriška tajna služba ne komentira sredstev, metod ali virov, uporabljenih za izvajanje naših zaščitnih operacij."

Hunter, Joe in Jill Biden
Epa

Ameriška javnost pa ne misli tako, zato je uporaba davkoplačevalskega denarja za zaščito predsednikovih družinskih članov vedno bolj pod drobnogledom. Predsednik Joe Biden svoji tajni službi zaračunava tudi mesečno najemnino, dva tisoč evrov, za uporabo koče na njegovem posestvu v Delawaru.

Med predsedovanjem Donalda Trumpa je tajna služba večkrat objavila, da ji zmanjkuje denarja za zaščito predsednikove družine. V prvem letu Trumpove administracije je agencija zahtevala dodatnih 60 milijonov dolarjev za izpolnjevanje nalog, povezanih z zaščito in varovanjem Trumpove družine. Tajna služba mora namreč po zakonu plačati prav vse, kar potrebujejo za svoje delo, tudi najem bivališča v neposredni bližini svojih strank. Vsi nekdanji predsedniki ZDA in njihovi življenjski partnerji pa imajo zagotovljeno dosmrtno zaščito. Lani je Trump tajni službi zaračunal skoraj deset tisoč evrov za uporabo sob za goste v svojem golf klubu v New Jerseyju. Leta 2021 so prišla v javnost poročila, da je morala tajna služba najeti kletni studio v Washingtonu, da so lahko agenti uporabljali stranišče, potem ko jim Ivanka Trump in njen soprog Jared Kushner nista dovolila, da bi uporabljali kopalnico in stranišče v njuni hiši. Najem kleti je davkoplačevalce stal približno tri tisoč evrov na mesec.

Med vladavino Baracka Obame je družinsko potovanje v Martha's Vineyard leta 2016 agencijo stalo 2,5 milijona evrov. Do tega podatka so prišli pri Judicial Watch, ameriški konservativni aktivistični skupini, ki preiskuje domnevno neprimerno ravnanje vladnih uradnikov. Tajna služba je takrat porabila 2,3 milijona evrov za plačilo hotelskih storitev in prek 82 tisoč dolarjev za najem avtomobilov. Ko je družina Obama konec leta 2016 obiskala Honolulu, je agencija porabila 1,75 milijona evrov, od tega 1,65 milijona evrov za hotelske storitve. Potovanja Michelle Obama v Aspen v Koloradu pa so od leta 2014 do 2016 agencijo stala več kot 290 tisoč evrov, od tega samo potovanje leta 2016 152 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta