Skrajno desna AfD dosegla zgodovinski uspeh na volitvah v Nemčiji. Kancler Scholz: Naša država se na to ne sme navaditi

STA, Va
02.09.2024 07:35

V Turingiji je AfD zbrala skoraj tretjino glasov, kar je prva zmaga skrajno desne stranke v eni od nemških dežel po drugi svetovni vojni. Na Saškem so zmagali krščanski demokrati (CDU) s tesno prednostjo pred AfD.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jörg Urban (drugi z leve), vodilni kandidat AfD na Saškem, s podporniki po zaprtju volišč. 
EPA

V Turingiji je po preštetju vseh glasovnic zmagala AfD z 32,8 odstotka glasov, CDU je s 23,6 odstotka zasedla drugo mesto. Levo populistično Zavezništvo Sahre Wagenknecht (BSW) je bilo tretje s 15,8 odstotka glasov, poroča Deutsche Welle. Stranke nemške vladajoče koalicije - socialdemokrati (SPD) kanclerja Olafa Scholza, Zeleni in liberalci (FDP) -, so utrpeli hud poraz. SPD se je uspelo prebiti v deželni parlament z le 6,1 odstotka glasov, Zeleni in FDP pa niso dosegli petodstotnega praga.

Na Saškem je zmagala CDU z 31,9 odstotka glasov, AfD je s 30,6 odstotka glasov na drugem mestu, na tretjem pa BSW z 11,8 odstotka glasov. Tudi v tej zvezni deželi so SPD in Zeleni utrpeli poraz - prvi so glede na začasne izide po preštetju vseh glasovnic dobili 7,3 odstotka, drugi pa 5,1 odstotka glasov.

Izidi po poročanju Deutsche Welle pomenijo, da bodo pogovori o oblikovanju vlade v obeh deželah težki in dolgotrajni. 

AfD: Imamo jasen mandat za vladanje 

Sopredsedujoči AfD Tino Chrupalla je po objavi izidov dejal, da je volja volivcev pokazala, da je treba spremeniti politiko. "Imamo jasen mandat za vladanje v Turingiji," je povedal za javno radiotelevizijo ZDF. "V Turingiji smo stranka številka ena," pa je za javno radiotelevizijo ARD povedal vodja AfD v tej zvezni deželi Björn Höcke. Dejal je, da bo njegova stranka analizirala rezultate in se nato obrnila na morebitne koalicijske partnerje. Ostale stranke sicer izključujejo možnost sodelovanja z AfD v vladajoči koaliciji.

Kancler Scholz je v prvem odzivu dejal, da je njegova koalicija doživela grenak poraz, ter ostale stranke pozval, naj oblikujejo deželni vladi brez desnih skrajnežev. "Rezultati AfD na Saškem in v Turingiji so zaskrbljujoči," je dejal Scholz za tiskovno agencijo Reuters. Pojasnil je, da govori v imenu svoje stranke. "Naša država se na to ne more in ne sme navaditi. AfD škoduje Nemčiji. Slabi gospodarstvo, deli družbo in uničuje ugled naše države," je še poudaril.

Vodja letos ustanovljene BSW Sahra Wagenknecht je že izključila možnost koalicije z AfD in dejala, da njena stranka "ne more sodelovati" s Höckejem. Stranka BSW velja za eno ključnih partneric morebitnih koalicij v obeh deželah.

V obeh deželah na vzhodu Nemčije je bila volilna udeležba v nedeljo visoka. V Turingiji se je volitev udeležilo 73,6 odstotka, na Saškem pa 74,4 odstotka volilnih upravičencev, kar je bistveno več kot na deželnih volitvah leta 2019.

Na volišča bodo 22. septembra šli še v eni deželi na vzhodu Nemčije, v Brandenburgu, kjer se glede na javnomnenjske raziskave prav tako obeta zmaga AfD.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta