Skrivnost Wuhana ostaja nerazrešena: Najbolj verjetno je virus od netopirja prek vmesnega sesalca preskočil na človeka

Urban Červek
15.02.2021 06:00
Leto dni po smrti zdravnika Li Wenlianga iz mesta Wuhan na Kitajskem, ki je prvi opozoril na širjenje novega nevarnega virusa med ljudmi (in nato tudi sam umrl zaradi bolezni covid-19), je mednarodna skupina znanstvenikov pod okriljem WHO končala svojo preiskavo o izvoru virusa SARS-CoV-2 - brez trdnih zaključkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani ekipe strokovnjakov WHO so obiskali tudi razvpiti inštitut za virologijo v Wuhanu.
Reuters

Kitajski zdravnik Li Wenliang je delal kot oftalmolog v centralni bolnišnici v Wuhanu. Umrl je 7. februarja 2020 zaradi posledic okužbe z novim koronavirusom. Svoje kolege zdravnike je že 30. decembra 2019 opozoril na pojav novega virusa in jih pozval, naj nosijo zaščitne obleke, da se ne bi okužili, zato velja za prvega, ki se je zavedel dejanske nevarnosti.

Ker so lokalne oblasti hotele prikriti pojav novega virusa, so ga čez štiri dni poklicali na policijo, kjer je moral podpisati pismo, v katerem so ga obtožili, da je z lažnimi izjavami resno kršil družbeni red. Lokalne oblasti so se mu sicer kasneje opravičile, Li pa se je januarja okužil z virusom in nato v začetku februarja 2020 v bolnišnici v Wuhanu podlegel okužbi. Njegova smrt je povzročila val ogorčenja na Kitajskem, kjer so ga običajni ljudje označili za heroja, ki si je upal spregovoriti, v zahvalo pa so ga oblasti kaznovale in poskušale utišati. Tudi val kritik na družbenih omrežjih so kitajski cenzorji po poročanju britanskega BBC hitro utišali in pobrisali številne kritične zapise in ključnike na družbenem omrežju Weibo, podobnem twitterju na Zahodu.

Preverili so štiri hipoteze

Zaradi takšnega značilno konspirativnega odziva Kitajske na prisotnost novega koronavirusa so se kmalu po izbruhu pandemije začela širiti ugibanja o resničnem izvoru virusa in vlogi kitajske oblasti pri obvladovanju bolezni. Pri kritikah je prednjačil tedanji predsednik ZDA Donald Trump, ki je Kitajsko neprikrito obtožil krivde za nastanek pandemije in pozval k neodvisni preiskavi.

Po dolgem zavlačevanju in številnih zapletih je mednarodna misija znanstvenikov pod okriljem WHO januarja začela preiskavo in jo že po dobrih desetih dneh zaključila ter predstavila rezultate. Ena od teorij, ki so jo želeli znanstveniki preveriti, je tudi ta, da je virus pravzaprav ušel iz raziskovalnega laboratorija v Wuhanu, ki velja za enega najboljših na svetu in kjer so kitajski znanstveniki med drugim proučevali tudi koronaviruse živalskega izvora. Ob predstavitvi rezultatov je član ekipe, ameriško-britanski zoolog in parazitolog Peter Daszak, preko twitterja sporočil: "Naša ekipa je preverila štiri glavne hipoteze izvora: 1. neposredno iz divjine na človeka; 2. preko vmesnega gostitelja; 3. preko hladne verige izdelkov, predvsem hrane; 4. laboratorijski 'incident'. Da, ekipa WHO je resno preverila hipotezo o izpustu iz laboratorija."

​Zaključki preiskave so bili nespektakularni in predvsem v skladu z interesi Kitajske. Znanstveniki dokončnega odgovora o izvoru virusa niso našli, največja verjetnost pa po njihovem ostaja, da je prešel na človeka iz v naravi živečega netopirja preko vmesnega gostitelja, najverjetneje sesalca. Katere vrste, niso ugotovili. Medtem ko so dopustili možnost, da bi virus prišel v Wuhan preko hladne verige, to je zamrznjene hrane od drugod, in nato v Wuhanu preskočil na človeka, so scenarij, da bi "ušel" iz laboratorija, z veliko verjetnostjo zavrgli.

Prepričali so jih varnostni protokoli

Oba zaključka, možnost prenosa po hladni verigi in zavrnitev teorije o laboratorijskem izvoru, sta v skladu z navedbami in interesi Kitajske. In kako so znanstveniki, ki so bili v Wuhanu in na nekaterih drugih lokacijah na terenu zgolj dobrih deset dni, lahko prišli do takšnih sklepov? Izvedenci WHO so obiskali wuhanski inštitut za virologijo, ki se ponaša z najsodobnejšim laboratorijem, in se sestali z njegovimi vodilnimi uslužbenci. Vodja misije WHO Peter Ben Embarek je dejal, da je glede na vse varnostne protokole "zelo malo možnosti, da bi karkoli ušlo iz tega laboratorija". Tudi on meni, da kot najverjetnejša pot ostaja prenos z netopirja na neko drugo žival in nato na človeka. A za dokončno potrditev izvora bodo potrebne nadaljnje raziskave.

Ker kitajske oblasti izvedencem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) mesece niso dovolile vstopiti v državo in so nato strogo nadzirale in omejevale delovanje misije na terenu, so nekateri funkcionarji iz ZDA in drugih zahodnih držav podvomili o neodvisnosti preiskave WHO, saj menijo, da poskuša Kitajska vplivati na njen izid.

Dr. Roman Jerala
Robert Balen

Po poročanju Washington Posta znanstvenikom niso predali pomembnih podatkov, ki bi lahko bili ključni za ugotovitve raziskave. Na te navedbe se je v petek na twitterju odzval Peter Daszak: "To ni moja izkušnja na misiji WHO. Kot vodilni v delovni skupini za živali in okolje sem naletel na zaupanje in odprtost pri svojih kitajskih kolegih. Mi smo ves čas imeli dostop do ključnih podatkov. In smo izboljšali naše vedenje o možnih poteh prenosa virusa na človeka."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta