Skupina Wagner v Belorusiji registrirala podjetje za izobraževalne dejavnosti

STA, Va
17.08.2023 12:44

Sedež ima tam, kjer je novo oporišče Prigožinovih najemniških vojakov, ki so se v imenu Rusije borili na ukrajinski fronti, dokler se ni zgodil poskus puča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na istem naslovu je bilo registrirano tudi nepremičninsko podjetje Jevgenija Prigožina. 
Profimedia

Ruska najemniška vojaška skupina Wagner je od začetka avgusta v Belorusiji registrirana kot družba z omejeno odgovornostjo, izvajala pa naj bi izobraževalne dejavnosti, poročajo tuji mediji.

Kot je znano, so številni pripadniki skupine Wagner v Belorusijo odšli po spodletelem poskusu upora proti ruskemu vojaškemu vrhu konec junija.

Po podatkih enotnega državnega registra podjetij in samostojnih podjetnikov Belorusije se je skupina Wagner registrirala kot "družba za izobraževalne dejavnosti" v vasi Celj v okrožju Asipoviči, kjer je tudi njihovo novo oporišče.

Pripadniki skupine so se lahko v Belorusijo preselili po dogovoru, doseženem ob posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, s katerim je bil končan njihov poskus upora.

Takrat so wagnerjevci na čelu z Jevgenijem Prigožinom skušali prodreti do Moskve, njihov upor pa naj bi bil usmerjen proti ruskemu vojaškemu vrhu, ki ga je Prigožin večkrat obtožil nesposobnosti pri vodenju vojne v Ukrajini, v kateri so se bojevali na strani Rusije.

Od konca upora pripadniki skupine Wagner prihajajo v Belorusijo, v svoje novo oporišče nekaj manj kot sto kilometrov jugovzhodno od prestolnice Minsk. Tam naj bi usposabljali beloruske vojake.

Tuji mediji poročajo še, da je bilo prejšnji mesec na istem naslovu registrirano tudi nepremičninsko podjetje Concord Management and Consulting. Bilo naj bi v stoodstotni lasti istoimenskega ruskega podjetja, katerega generalni direktor je Prigožin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta