Slovaške volitve: slavila Ficova stranka, kaj to pomeni za podporo Ukrajini?

K. Š.
01.10.2023 07:15

Fico se vrača v slovaški parlament.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Fico.
Reuters

Slovaški (nekdanji premier) Robert Fico je na parlamentarnih volitvah premagal svojega naprednega tekmeca - Fico se je  v svoji kampanji zavzemal za ukinitev vojaške pomoči Ukrajini. Bo pa moral za sestavo naslednje vlade pridobiti zaveznike.

Na sobotnih volitvah, ki so potekale v 98 % volilnih okrožij, je vodila Ficova stranka Smer-SSD s 23,37 % glasov. Liberalna Napredna Slovaška (PS) ji je sledila s 16,86 %, stranka HLAS (Glas) pa je bila tretja s 15,03 %.

(KOMENTAR) Dvignjene glave skrajne desnice

Če bi vlado vodila Fico in njegova stranka SMER-SSD, bi se članica Nata Slovaška pridružila Madžarski in izpodbijala soglasje Evropske unije glede podpore Ukrajini, medtem ko si blok prizadeva ohraniti enotnost pri nasprotovanju ruski invaziji. 

Izidi vzporednih volitev v soboto zvečer so sicer napovedovali zmago liberalcev, ki jih vodi evropski poslanec Michal Šimečka, a po 99 odstotkih preštetih glasovnic je, kot je davi objavila slovaška volilna komisija, na prvem mestu Smer-SSD.

Kljub zmagi pa utegne imeti Fico, ki je znan po svojih proruskih stališčih, precej težav pri oblikovanju koalicije, ki bi imela večino v parlamentu. Njegova stranka bo imela sicer v 150-članskem parlamentu predvidoma 42 sedežev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta