Slovenec v ZDA: Trump le ni vsega počel narobe

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
06.11.2020 05:00

Z Mariborčanom iz Amerike Jurčkom Žmaucem, predsednikom Slovensko-ameriškega poslovnega kluba SABA iz Clevelanda, o tem, zakaj kljub drugačnim predvolilnim napovedim Bidnu ni uspelo pomesti s Trumpom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V številnih ameriških mestih so v čakanju na rezultate privrženci enega ali drugega kandidata šli na ulice. Nakateri protesti so se sprevrgli tudi v spopade.
EPA

Delavci in kmetje so na Trumpovi strani.  
EPA

Jurček Žmauc, ki prihaja iz Maribora, je nekdanji slovenski diplomat in sedanji ameriški poslovnež, predsednik Slovensko- ameriškega poslovnega kluba SABA iz Clevelanda. Pravšnji sogovornik, ki nam lahko pojasni, zakaj demokratski predsedniški kandidat Joe Biden tako težko zmaguje proti predsedniku Donaldu Trumpu, ki niti ne pomišlja na vdajo.

​Pred volitvami se je namreč dolgo časa zdelo, da bi se Biden zavoljo številnih predsednikovih kiksov in njegovim precejšnjim neuspehom v boju zoper covid-19 pravzaprav moral na volitvah samo sprehoditi do Bele hiše. Da bo na volitvah pometel z dosedanjim predsednikom, so mu nakazovale tudi vse javnomnenjske ankete.

Dal jim je kruh

Očitno pa Trump med svojim predsedniškim mandatom le ni naredil vsega narobe. Nasprotno, gospodarstvo je do marčevskega izbruha pandemije v ZDA cvetelo kot že dolgo ne. Volivci tega očitno niso pozabili, vprašamo Žmauca, nekdanjega slovenskega konzula v Clevelandu. "Če greva pred dan D, ko je novi koronavirus vdrl v ZDA, bi po številnih kazalcih morali ugotoviti, da je ameriškemu gospodarstvu pod Trumpom šlo tako dobro kot že dolgo ne. Stopnja brezposelnosti je bila ena najnižjih v zgodovini, službe so bile na voljo, plače vse višje. Predsednik Trump je ljudem dal kruh, na drugih področjih pa se je pač šel svoje igre. Stopnja gospodarske rasti je bila visoka. Leta 2016 je Trump v največji meri zmagal tudi zavoljo tega, ker so ljudje rekli, da imajo poln kufer starih politikov, ki samo govorijo, storijo pa nič in se nič ne spremeni na bolje. Zato so, kot bi rekli v Sloveniji, iskali nov obraz, newcomerja."

Jurček Žmauc: "Tudi pri volitvah ni konca pred koncem."
Andrej Petelinšek

​Zdaj pa so demokrati za te volitve spet kandidirali človeka, ki je v vrhu ameriške politike in oblasti že skoraj petdeset let, spomnimo sogovornika: "Da, Biden uteleša pojem starega ameriškega političnega establišmenta, ki je odtujen od ljudi in ki mu je Trump že dal odpustnico, ko je pred štirimi leti premagal Hillary Clinton. Da pa je pred volitvami Biden tako zelo vodil po javnomnenjskih anketah, lahko zgolj ugotovimo, da so anketarji pri svojih napovedih spet pogrnili, kakor so že leta 2016. Tudi tedaj so iz Slovenije čez Atlantik že pred končnim izidom letele čestitke, ampak za drugo stran, kakor je sedaj ena iz Slovenije letela za Trumpa. In se je zgodil šok, ki je bil šok tudi za samega Trumpa, ki se je v predsedniške volitve spustil prvenstveno zaradi šova. Ob njegovi izvolitvi niti njegova republikanska stranka ni bila preveč navdušena, saj so vedeli, da so za predsednika dobili človeka, ki vrha stranke ne bo poslušal. Tudi spričo te izkušnje se spet poraja vprašanje, ali bodo republikanci sploh podprli Trumpa v teh sodnih postopkih, ki jih že sproža."

Nerad med ljudi

"Naslednja napaka demokratov, zaradi katere je Bidnu sedaj toliko težje," nadaljuje Žmauc, "je ta, da v predvolilni kampanji ni šel rad med ljudmi. Dobro, priročen izgovor mu je bila pandemija. Toda spomnim se, ko sem bil še generalni konzul v Celovcu, Jörga Haiderja. Ko je svobodnjakom podpora nevarno padala, se je nemudoma odpravil na teren, med ljudi. In je volitve na Koroškem spet dobil. To je kljub covidu-19 počel tudi Trump. Leta 2016 pa recimo Clintonova v Michigan sploh ni vstopila. Zavoljo vsega tega je pravzaprav še presenetljivo, kako se je Bidnu, kljub temu da ni imel tako množičnih zborovanj kot Trump, uspelo dobro odrezati na volitvah. Vendar ni konca pred koncem in zato tudi Biden še ni predsednik. Tako menim, da se bodo tudi protestniki zares razvneli šele ob razglasitvi zmagovalca. Šele tedaj se lahko zgodijo resne eskalacije. Sploh, če bo zmagal Biden," napoveduje Žmauc.

​Toda ZDA še zmeraj čislamo kot zibelko demokracije. "Demokracije po svetu se med seboj razlikujejo. Ko so ameriški očetje pisali ustavo in volilni sistem, so menili, da bo elektorski sistem okrepil demokracijo. Zdaj nismo več prepričani, ali to drži. Pa vendar so tudi v tem sistemu predvideni demokratični postopki in pravila, zato je treba počakati, da predvidene institucije opravijo svoje delo," razmišlja Žmauc.

​Težave ameriškega izolacionizma

​A videti je, kot da je protestnikom, ki podpirajo Trumpa, vseeno za te institucije? "Njim je važen kruh. Recimo, bojijo se ponovne razprodaje ZDA, kot pravijo. Da bodo, če zmaga Biden, šampanjce najprej odprli v Pekingu. Trump pa je pokazal in dokazal, da mu je najprej na umu Amerika, America first, torej. To je lahko razumeti."

​Žmauc pa ne razume tega: "Ne razumem, da Trump ne deli mnenja, da morajo ZDA v prihodnost iti z Evropo z roko v roki. Kajti Trump se je obrnil proti Evropski uniji, predvsem proti Nemčiji, ki pa po brexitu predstavlja Evropo. In Evropa je za ZDA v svetu naravni zaveznik. Trump je omejil vstop tuje delovne sile v ZDA, toda prejšnji predsednik Barack Obama je že prej uvedel slogan Made in America. In smo s tem imeli težave tudi v SABA. In to še sploh ni bil Trump, ki pa je to smer nato le še potenciral," pove predsednik SABA.

Če pa Bidnu le uspe? Žmauc: "Bidnu tudi po morebitni izvolitvi ne bo lahko, kar kažejo rezultati glasovanj za predstavniški dom in senat. Mislim pa, da bi Evropejci z Bidnom lažje sedli za isto mizo kot s Trumpom."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta