Slovenija poklicala na pogovor izraelskega veleposlanika, v sredo zvečer sklicuje izredno zasedanje Varnostnega sveta

Va, STA
24.09.2024 18:32

Zunanje ministrstvo je zaradi izraelskih napadov v Libanonu, ki so zahtevali že več kot 500 smrtnih žrtev, poklicalo na pogovor izraelskega veleposlanika, je v New Yorku povedala zunanja ministrica Tanja Fajon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po navedbah virov na zunanjem ministrstvu je pogovor predviden v sredo dopoldne. Kot je dejala ministrica, se zdi, da Libanon postaja nova Gaza, razmere pa je označila za zaskrbljujoče. "Dejstvo je, da Izrael tako v Libanonu kot tudi v Gazi, Palestini, na Zahodnem bregu nasilje stopnjuje. Stopnjuje vojaške operacije," je poudarila.

Izpostavila je, da gre za kršitve mednarodnega prava in tudi za nespoštovanje razsodbe Meddržavnega sodišča (ICJ) o takojšnji ustavitvi nasilne okupacije. "Slovenija bo naredila vse, kar je v naši moči ob spoštovanju mednarodnega prava in pa seveda Ustanovne listine Združenih narodov," je napovedala.

Sporočila je še, da se bo v kratkem sešla z libanonskim zunanjim ministrom Abdallahom Bou Habibom, da se pogovorita, kaj je še mogoče narediti.

Stalna članica Varnostnega sveta ZN Francija je v ponedeljek zahtevala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN zaradi zaostrovanja razmer med Izraelom in Libanonom. Ministrica Fajon je danes povedala, da Slovenija kot predsedujoča Varnostnemu svetu ravno zdaj usklajuje nujno zasedanje o Libanonu, ki bo predvidoma v prihodnjih dneh. Pozneje so iz slovenske misije pri Združenih narodih sporočili, da bo naša država, ki ta mesec predseduje Varnostnemu svetu, izredno zasedanje o Libanonu sklicala v sredo ob polnoči po srednjeevropskem času.

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta