(SPREMLJAMO) Zelenski: Eliminacija borcev iz Mariupolja pomeni konec pogajanj. Rusko opozorilo Natu in ZDA

STA, M.D.
16.04.2022 09:50

Kijev znova tarča ruskega napada. Zelenski: Doslej umrlo med 2500 in 3000 ukrajinskih vojakov. V ZDA ocenjujejo, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
REUTERS

V vojni z Rusijo je doslej umrlo med 2500 in 3000 ukrajinskih vojakov, še okoli 10.000 je bilo ranjenih, je v pogovoru za CNN v petek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Skrbi ga tudi možnost ruske uporabe taktičnega jedrskega orožja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah Zelenskega je na ruski strani umrlo okoli 20.000 vojakov. V Moskvi so sicer doslej potrdili okoli 1350 smrtnih žrtev med svojimi vojaki, po ocenah zahodnih služb pa jih je v resnici umrlo več tisoč.

Številk o umrlih vojakih na nobeni strani od 24. februarja, ko se je začela vojna, ni mogoče neodvisno preveriti, opozarja britanski BBC.

Zelenski je za CNN še dejal, da ni mogoče izključiti ruske uporabe jedrskega orožja. Na vprašanje CNN, ali se boji, da bo Moskva uporabila taktično jedrsko orožje, je dejal, da se tega boji, tako kot ves svet.

V večernem nagovoru Ukrajincem preko družbenih omrežij pa je Zelenski povedal, da so vprašalnik za vstop v EU, ki ga je prejšnji teden v Kijev prinesla predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, že skoraj izpolnili. "Odgovore bomo kmalu posredovali Bruslju," je dodal.

Dejal je še, da je težko napovedati, kako dolgo bo trajala vojna. Po njegovi oceni bosta odločilna dva dejavnika.

"Uspeh naše vojske na bojišču je res pomemben. Zgodovinsko pomemben, a ne dovolj, da bi že osvobodili domovino in pregnali okupatorje. Še se bomo morali boriti," je dejal.

Dodal je, da so pomembne tudi sankcije proti Rusiji. "So ekonomsko boleče. A še vedno ne dovolj, da bi ruski vojaški stroj ostal brez sredstev," je opozoril.

Dodal je, da hitreje ko bodo dobili orožje, močnejši bo njihov položaj in mir bo prišel hitreje.

Moskva ZDA in Nato svari pred nadaljevanjem vojaške pomoči Ukrajini

Rusija je ta teden ZDA uradno posvarila pred "nepredvidenimi posledicami" zaradi nadaljevanja ameriške vojaške pomoči Ukrajini, poročajo ameriški mediji. V ZDA ocenjujejo, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata.

Časnik Washington Post poroča, da je Rusija v noti ZDA in Nato posvarila pred pošiljanjem "bolj občutljivega orožja" Ukrajini in dodala, da to le "priliva olja na ogenj ter lahko ima nepredvidljive posledice", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusko opozorilo prihaja v času, ko so ZDA Kijevu obljubile dodatno vojaško pomoč v vrednosti 800 milijonov dolarjev, med drugim v helikopterjih ter oklepnih vozilih za prevoz vojakov.

Neimenovani ameriški predstavnik je za Washington Post dejal, da je rusko opozorilo dokaz, da vojaška pomoč Ukrajini učinkuje.

Po navedbah New York Timesa je Rusija noto posredovala po diplomatski poti in je ni podpisal noben visoki ruski predstavnik. Na State Departmentu zadeve ne komentirajo.

Ruska pritožba bi lahko po navedbah neimenovanih virov za CNN pomenila, da se Moskva pripravlja na bolj agresiven pristop do ZDA in Nata, ki Ukrajini dobavljata pomoč v orožju in opremi.

Kijev znova tarča ruskega napada 

Kijev je bil danes znova tarča ruskega napada. V eni od četrti na jugovzhodu mesta je odjeknilo več eksplozij, podatkov o žrtvah zaenkrat ni. Domnevno naj bi Rusi napadli tovarno vojaške opreme. Iz Harkova pa poročajo, da je v petek v obstreljevanju umrlo najmanj deset ljudi.

Kijevski župan Vitalij Kličko je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil, da so eksplozije odjeknile v četrti Darnizja. Ljudi je pozval, naj upoštevajo razglašene alarme ter se zatečejo na varno. V Kijevu se namreč sirene oglasijo večkrat na dan, številni ljudje pa alarme ignorirajo.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP naj bi bila tarča napada tovarna vojaške opreme, kjer med drugim izdelujejo tanke. Dodajajo, da se z območja dviga dim.

Rusko obrambno ministrstvo je kasneje na Telegramu sporočilo, da so "z natančnim orožjem zrak-zemlja dolgega dosega uničili poslopje tovarne orožja v Kijevu".

Rusija je zagrozila z novimi napadi na Kijev, potem ko je ukrajinska vojska po njenih trditvah ta teden obstreljevala obmejno območje v Rusiji.

Eksplozije je bilo po trditvah ukrajinskih medijev danes znova slišati tudi na zahodu države, v okolici Lvova.

Iz Harkova na vzhodu Ukrajine medtem poročajo, da je bilo v petek v obstreljevanju ubitih najmanj deset ljudi, 35 pa ranjenih. Po navedbah regionalnega tožilstva je bilo poškodovanih ali uničenih več stanovanjskih poslopij.

Podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk je sporočila, da je za danes na območju Luganska dogovorjenih devet humanitarnih koridorjev za umik civilistov. Povedala je še, da je umik iz obleganega Mariupolja mogoč le z osebnimi vozili.

Zelenski: Eliminacija borcev iz Mariupolja pomeni konec pogajanj

Ukrajinski predsednik Volodmir Zelenski je danes dejal, da bi "eliminacija" ukrajinskih vojakov, ki branijo Mariupolj, pomenila konec mirovnih pogajanj med Kijevom in Moskvo.

V pogovoru za več ukrajinskih medijev, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je Zelenski dejal, da nimajo nobenega zaupanja v pogajanja v zvezi s tem mestom ob Azovskem morju, ki ga ruske sile oblegajo že od začetka vojne.

Potem ko je ukrajinska stran 11. aprila sporočila, da se pripravlja na zadnjo bitko za mesto, je Zelenski danes priznal, da so razmere težke.

"Naši vojaki so obkoljeni, a kljub vsemu se še naprej branijo," je dejal in zatrdil, da so z njimi v stiku.

Medtem so pogajanja z Moskvo očitno že nekaj dni na mrtvi točki. Svetovalec Zelenskega Mihajlo Podoljak je danes dejal, da so zelo težka, Zelenski pa je povedal, da bi radi, da bi bil mirovni sporazum sestavljen iz dveh ločenih dokumentov.

Eden bi Ukrajini dal varnostna zagotovila, drugi bi se nanašal neposredno na odnose z Rusijo, je dejal. Dodal je, da si ruska stran želi le en dokument

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta