Švedska zaradi Orbanovih dejanj na zasedanja EU v Budimpešti ne bo pošiljala ministrov

STA, A.L.
11.07.2024 20:33

Roswall je dejala, da so dejanja Budimpešte, ki od začetka julija predseduje Svetu EU, škodljiva in da zahtevajo posledice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi slovenski premier Robert Golob je danes v Washingtonu dejal, da nima posebej velikega razumevanje za Orbanove "enostranske akcije". ​
EPA

Švedska vlada zaradi nedavnega obiska madžarskega premierja Viktorja Orbana v Moskvi, o katerem se ni predhodno posvetoval z drugimi članicami unije, ta mesec na neformalna zasedanja Sveta EU v Budimpešti ne bo pošiljala ministrov, ampak uradnike. Kot je dejala švedska ministrica za zadeve EU Jessika Roswall, bo to storilo še nekaj drugih članic.

Roswall je dejala, da so dejanja Budimpešte, ki od začetka julija predseduje Svetu EU, škodljiva in da zahtevajo posledice, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tako v tem mesecu Švedska na neformalnih zasedanjih v madžarski prestolnici ne bo zastopana na ministrski ravni, ampak bodo tja pošiljali uradnike, je povedala švedska ministrica za zadeve EU, ki je tudi kandidatka Švedske za članico prihodnje Evropske komisije.

Za takšno potezo so se po njenih besedah odločile tudi Finska, Litva, Latvija, Estonija in Poljska, o tem pa naj bi razmišljalo še več drugih držav.

Madžarska pripravlja neformalno zasedanje voditeljev držav članic

Ta mesec bo sicer madžarsko predsedstvo Sveta EU gostilo samo še tri neformalna ministrska zasedanja, med drugim ministrov za notranje zadeve.

Neformalno zasedanje zunanjih ministrov oziroma gymnich, ki velja za enega osrednjih dogodkov vsakega predsedovanja, bo konec avgusta. Večina drugih zasedanj, ki so namenjena predvsem neformalnim pogovorom ministrov oziroma državnih sekretarjev in na katerih ne morejo sprejemati odločitev, pa bo šele septembra.

Madžarska nato za začetek novembra pripravlja tudi neformalno zasedanje voditeljev držav članic.

Večina članic EU in njihovih voditeljev je bilo kritičnih do obiska madžarskega premierja v Moskvi, kjer se je pretekli teden sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred tem je sicer obiskal tudi Kijev, kasneje pa še Peking. Po vrhu zveze Nato v Washingtonu naj bi se na Floridi srečal še z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki bo jeseni znova kandidiral na predsedniških volitvah.

Tudi slovenski premier Robert Golob je danes v Washingtonu dejal, da nima posebej velikega razumevanje za Orbanove "enostranske akcije". Glede morebitnega ukrepanja proti Madžarski oziroma bojkotiranja zasedanj pa je dejal, da je treba pustiti času čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta