Švedski proizvajalec ne bo več izvažal vodke Absolut v Rusijo. A kako je mogoče, da so sploh obudili izvoz?

Va, STA
18.04.2023 18:29

Odločitev je sledila pozivom k bojkotu blagovne znamke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Švedska družba The Absolut Company, ki med drugim proizvaja vodko Absolut, je sporočila, da ponovno zaustavlja izvoz izdelkov v Rusijo. Odločitev je sledila pozivom k bojkotu blagovne znamke na družbenih omrežjih, potem ko je v javnost prišla informacija, da so aprila ponovno začeli izvažati izdelke v Rusijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavna izvršna direktorica podjetja The Absolut Company Stephanie Durroux je v današnji izjavi  pojasnila, da podjetje izvaja svojo "dolžnost skrbnega ravnanja z našimi zaposlenimi in partnerji ter da jih ne moremo izpostavljati množičnim kritikam v vseh oblikah".

Francoska družba Pernod Ricard, ki ima v lasti družbo Absolut, je aprila za AFP potrdila, da je ponovno začela izvažati nekatere izdelke v Rusijo. Izvoz so marca lani po ruskem napadu na Ukrajino ustavili.

Kot so pojasnili, je Rusija od novembra lani spremenila uvozne predpise, ki omogočajo vzporedni uvoz alkohola brez dovoljenja pooblaščenih uvoznikov, s čimer je zaobšla sankcije EU.

Ob tem so poudarili, da so se za ponovni izvoz v Rusijo odločili tudi zato, da bi svoje osebje v tej državi zaščitili pred kazensko odgovornostjo in obtožbami o namernem stečaju.

Vendar je ta odločitev v javnosti sprožila številne kritike, tudi vidnih švedskih politikov. Predsednik švedske vlade Ulf Kristersson je dejal, da je bil ob tej odločitvi "zelo presenečen". Drugi so pozivali k bojkotu znamke Absolut ter odločitev označili za moralni propad in darilo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Več znanih barov in restavracij v Stockholmu pa je prenehalo prodajati izdelke družbe Pernod Ricard.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta