Svet opozarja: Dve leti od umora novinarke Malta še vedno ni zagotovila prave preiskave

STA, M.R.
16.10.2019 15:18

Malteška vlada še vedno ni zagotovila hitre, učinkovite, neodvisne in nepristranske preiskave umora novinarke Daphne Caruana Galizie, so ob drugi obletnici umora v skupni izjavi danes opozorili predstavniki Sveta Evrope, ZN in Ovseja. Ugotavljanje odgovornosti in ozadja tega zločina mora postati glavna politična prioriteta Malte, so poudarili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ubita preiskovalna novinarka Daphne Caruana Galizia je bila velika kritičarka premierja Josepha Muscata.
Reuters

"Dve leti sta minili. Brez obsodb, brez sojenja storilcem in tistim, ki stojijo za umorom," so v skupni izjavi opozorili komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović, predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za svobodo medijev Harlem Desir ter posebna poročevalca Združenih narodov David Kaye in Agnes Callamard.
Malteške oblasti naj storijo vse, kar je v njihovi moči, za pospešitev procesa ugotavljanja odgovornosti in osvetlitev ozadja tega grozovitega zločina, so zapisali. Ugotoviti je treba odgovornost ne le tistih, ki so umor izvedli, ampak tudi ugotoviti, kdo stoji za njim, so opozorili.
"To mora postati glavna politična prioriteta Malte," so poudarili ter malteško vlado pozvali, naj zagotovi svobodo izražanja in svobodo medijev.
Drugo obletnico umora preiskovalne novinarke bodo aktivisti danes obeležili na Malti, pa tudi v Londonu, Bruslju, Pragi in nekaterih drugih mestih, poroča nemška tiskovna agencija. Na Malti se bodo aktivisti med drugim zbrali na kraju njenega umora.
Na Malti so se aktivisti med drugim zbrali na kraju njenega umora. Skupina približno stotih ljudi je na mestu njenega umora položila cvetje in se z minuto molka spomnila na novinarko. Med njimi je bil tudi Ovsejev predstavnik za svobodo medijev Harlem Desir. V spomin na obletnico pa malteški poslanci danes niso prišli v parlament.

Reuters
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta