Svet z ognjemeti in željami vstopil v leto 2022. Naj bo zdravo, srečno in uspešno!

Srečno novo leto 2022! Od starega leta smo se tudi letos v Sloveniji poslovili brez bučnih silvestrovanj na prostem, saj zaradi epidemije covida-19 niso bila dovoljena. Tako množičnega silvestrovanja ni bilo niti v Ljubljani, pač pa je nebo nad prestolnico opolnoči osvetlil ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu.

Organiziranega silvestrovanja, ki so ga na mariborskem zavodu za turizem načrtovali na Glavnem trgu in Trgu Leona Štuklja, zaradi zadnjih ukrepov za zajezitev covida-19 ni bilo. Letos niso postavili niti drsališča, a je bilo mogoče drsanje na zasebnem drsališču pri gostinskem lokalu tik ob Mestnem parku.

Predsednik republike Borut Pahor je v novoletni poslanici državljanke in državljane povabil k zmagovalni miselnosti, kot jo imajo športniki. Zdaj takšno miselnost po njegovi oceni morda malo pogrešamo v soočanju s covidom-19. Glede na to si moramo pomagati, se spodbujati, vztrajati in skupaj zmagati, je pozval.

V Pacifiku se je leto 2022 začelo najprej. Kot prvi na svetu so ob 11. uri po srednjeevropskem času novo leto pozdravili prebivalci otokov Samoa, Tonga in Kiribati v Južnem Pacifiku. Nova Zelandija je sledila uro pozneje. Avstralija je v novo leto vstopila s šestimi tonami pisanih ognjemetov v Sydneyju. Drugače kot lani, ko so ognjemete zaradi pandemije covida-19 odpovedali, so danes ti spet razsvetlili nebo nad Samoo. Otoška država je posebej v ta namen iz Nove Zelandije pripeljala pet strokovnjakov, ki so poskrbeli za pirotehnično predstavo, navedbe pristojnih za turizem povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Na otočju Tonga medtem sile narave niti na silvestrovo niso dale miru - oblasti že od božiča svarijo ljudi pred približevanjem vulkanu Hunga Tonga-Hunga Ha'apai. Ognjenik, ki je nazadnje izbruhnil leta 2014, je spet aktiven in v zrak bruha pepel in plin. Samoa, Tonga in Kiribati so jo sicer zaradi svoje odmaknjene lokacije v pandemiji covida-19 odnesli precej dobro. Njihove meje so že od začetka svetovne zdravstvene krize za tujce v pretežni meri zaprte, še piše dpa.

Ob 14. uri so se novega leta med drugim razveselili v Sydneyju s šestimi tonami pisanih ognjemetov, ki so razsvetlili nebo nad tamkajšnjo opero. Za razliko od lanskega leta, ko je bilo središče Sydneyja zaprto za gledalce, si je ognjemet tokrat v živo ogledalo več deset tisoč gledalcev, čeprav se je število okužb z novim koronavirusov v regiji močno povečalo. Ob 21. uri so v novo leto vstopili še v Združenih arabskih emiratih, še uro kasneje pa v Moskvi. Od evropskih držav so se med prvimi od starega leta poslovili v Grčiji, na Finskem in v baltskih državah, in sicer ob 23. uri po srednjeevropskem času. Uro zatem so poleg Slovenije v leto 2022 vstopila še večina drugih držav članic Evropske unije. Sledili so še Britanci in Portugalci. 1. januarja ob 4. uri po srednjeevropskem času se bodo novega leta razveselili še Argentinci in del Brazilcev. V ZDA bodo dve uri kasneje najprej v novo leto vstopili na vzhodni obali, vključno z New Yorkom, ob 9. uri po srednjeevropskem času pa na zahodni obali, tudi v Los Angelesu. Kot zadnja bosta leto 2021 ob 13. uri po srednjeevropskem času zapustila nenaseljena tihomorska Bakerjev otok in Howlandov otok.

Za razliko od prejšnjih letos so na Kitajskem danes v novo leto vstopili s številnimi omejitvami zaradi pandemije covida-19. Več mest se je ob prihodu leta 2022 odpovedalo ognjemetom in večjim praznovanjem, vključno s Pekingom, Nanjingom in Wuhanom, mestom, kjer sta se konec leta 2019 prvič pojavila novi koronavirus in bolezen covid-19.