Takšno priložnost je dolgo čakala: Zakaj se je Severna Koreja vključila v vojno v Ukrajini?

M.R.
17.10.2024 11:17

Vojna v Ukrajini Severni Koreji omogoča to, kar si je že dolgo želela: priložnost, da testira svoje novo orožje in pripravljenost svojih vojakov za moderno vojskovanje, menijo analitiki in uradniki v Južni Koreji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ruski predsednik Vladimir Putin je junija letos obiskal Pjongjang.
Reuters

Ukrajinski uradniki, vključno s predsednikom Volodimirjem Zelenskim, so sporočili, da Severna Koreja v Rusijo poleg artilerijskih​ granat in balističnih raket pošilja tudi inženirske enote in vojake, ki se borijo skupaj z ruskimi vojaki. Pretekli teden pa je južnokorejski obrambni minister Kim Yong Hyun dejal, da naj bi na ukrajinskih bojiščih že umrlo nekaj severnokorejskih vojakov, a da jih bo Pjongjang tja poslal še več. Spomnimo, Rusija je pred sedmimi desetletji v korejski vojni Severni Koreji pomagala s piloti in dobavami orožja, danes pa Severna Koreja pomaga Rusiji in s tem v času povečevanja napetosti na Korejskem polotoku krepi svojo vojaško pripravljenost.

Severna Koreja dobila priložnost

Severna Koreja od korejske vojne ni sodelovala v nobenem večjem spopadu. V času vietnamske vojne je Severnemu Vietnamu pomagala s piloti, korejski piloti so se pridružili Egiptu tudi v času jomkipurske vojne leta 1973. Leta 2016 naj bi Pjongjang v Sirijo poslal nekaj raketnih tehnikov in dve manjši bojni enoti, ki sta se pridružili enotam Asadovega režima. 

"Če je Severna Koreja poslala enote v Ukrajino, je to njena prva večja vojna v več desetletjih, in priložnost za to, da si njeni častniki pridobijo izkušnje v modernem vojskovanju, vključno z uporabo dronov. Proučevali bodo, kako bi znanje, ki ga bodo tam pridobili, uporabili na svojem ozemlju," je povedal vojaški strokovnjak inštituta za politične študije v Seulu Yang Uk. Zdi se, da Severna Koreja ne želi izpustiti priložnosti za bojevanje v vojni in pridobivanje izkušenj, je dodal. 

Vse tesnejše sodelovanje Rusije in Severne Koreje

Washington je že večkrat opozoril na vse bolj tesno vojaško sodelovanje med Rusijo in Severno Korejo. To so dokazovali tudi s fotografijami, ki so prikazovale, da je Rusija uporabila severnokorejske balistične rakete KN-23 v bojih proti ukrajinski vojski. "Z uporabo raket na bojišču bo Severna Koreja dobila dragocene podatke, kako izboljšati učinkovitost svojih raket, podatke, ki jih lahko uporabi tudi pri prodaji raket tujim kupcem," je povedal predsednik univerze za severnokorejske študije v Seulu Yang Moo Jin

Južnokorejski analitiki so dejali, da bo Severna Koreja, kar se ljudi tiče, Rusiji pomagala predvsem z inženirji in svetovalci, ki bodo ruski vojski svetovali pri uporabi orožja, prepoznavanju slabosti in zbiranju podatkov o njegovi uporabi na bojišču. Za številne severnokorejske artilerijske​ granate so sicer krožile govorice, da so nekakovostne in nedelujoče. 

Po nekaterih prepričanjih naj bi Severna Koreja Rusiji od začetka vojne v Ukrajini dobavila že na tisoče transportnih kontejnerjev s topniškimi granatami, izstrelki in drugim orožjem. Od Moskve pa bi lahko Pjongjang zahteval tehnološko pomoč pri svojih jedrskih in vesoljskih programih, poleg tega pa tudi posle pri obnovi okupiranih ukrajinskih regijah. 

Rusija in Severna Koreja vse zanikata 

Resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov državam prepovedujejo zaposlovanje severnokorejskih delavcev in trgovino z orožjem s Severno Korejo. Zato Moskva in Pjongjang že ves čas zanikata dobave orožja iz Severne Koreje. Uradna Moskva je tudi novice o tem, da se severnokorejske enote borijo v Ukrajini, označila "za še eno laž". Ukrajinski uradniki in mediji pa v zadnjih tednih vse bolj pogosto poročajo prav o tem, a slikovnih dokazov ne ponudijo. Tudi Zelenski je v nedeljo dejal, da naj bi bili severnokorejski vojaki del okupacijskih sil. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta