Talibani v Afganistanu zavzeli še tretje največje mesto Herat

12.08.2021 19:57
Po podatkih Združenih narodov je bilo v zadnjem mesecu v Afganistanu v silovitih spopadih ubitih več kot 1000 civilistov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Talibani so v siloviti vojaški ofenzivi po strateško pomembnem mestu Gazni v istem dnevu zavzeli še tretje največje mesto v državi Herat, ki so ga oblegali več tednov. V manj kot enem tednu so talibani tako prevzeli nadzor nad 11 glavnimi mesti od skupno 34 afganistanskih pokrajin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Herat na zahodu Afganistana so talibani že nekaj tednov oblegali, danes pa so različni predstavniki lokalnih oblasti za tuje tiskovne agencije potrdili, da je mesto padlo v roke talibanom. Videoposnetki, ki so zaokrožili na družbenih omrežjih, prikazuje talibane, ki tečejo po osrednji ulici in streljajo z orožjem, talibanska zastava pa plapola nad sedežem policije.

Mesto Gazni, ki so ga talibani zavzeli danes, je strateško zelo pomembno, saj je od prestolnice Kabul oddaljeno le 150 kilometrov. Tudi v Kandaharju, drugem največjem mestu v državi, potekajo hudi boji.

EPA

Po podatkih Združenih narodov je bilo v zadnjem mesecu v Afganistanu v silovitih spopadih ubitih več kot 1000 civilistov. Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je sporočilo, da naj bi talibani po nekaterih navedbah pobijali afganistanske vojake, ki so se predali, kar da bi lahko predstavljajo vojne zločine, poroča britanski BBC.

Talibani so po majski napovedi ZDA o umiku zavezniških sil iz Afganistana sprožili silovito vojaško ofenzivo, v okviru katere hitro napredujejo in skoraj vsak dan zavzemajo nova ozemlja. Vladne sile so izgubile večino severa, juga in zahoda države.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta