Trenja med ameriškimi in evropskimi regulatorji podaljšujejo prizemljitev Boeingov 737 max

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.10.2019 15:50

FAA bi Boeingu dala zeleno luč, EASA zahteva dodatna testiranja. "Zelo zaupamo programski rešitvi in stopamo po zaključnih stopnicah za certificiranje. Vsi so lahko prepričani v varnost letala," pravi prvi mož ameriškega proizvajalca letal.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ameriški in evropski regulatorji so v torek sporočili, da še zmeraj pregledujejo spremembe, ki jih je družba Boeing izvedla pri programski opremi za potniška letala 737 max po tem, ko sta dve letali tega tipa strmoglavili, zaradi česar je življenje izgubilo 346 ljudi. To pomeni, da je zelo majhna verjetnost, da bi lahko bili testni poleti s posodobljenimi Maxi izvedeni pred mesecem novembrom letos. Boeing kljub temu še naprej upa, da bi bilo mogoče redne letalske operacije s temi letali vzpostaviti že v zadnjem četrtletju 2019. 

Potniška letala Boeing 737 max so prizemljena od meseca marca letos.
Reuters
Reuters

Boeing svojcem žrtev pričel izplačevati odškodnine

Družba Boeing je medtem ustanovila sklad v vrednosti 50 milijonov dolarjev, iz katerega bodo vsaki družini, ki je v eni izmed nesreč izgubila svojca, izplačala 144.500 ameriških dolarjev. Dve izmed petih tožb so že zaključili in svojcem izplačali odškodnino. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta