Trump lomasti po Otoku

ZUR
03.06.2019 20:05

Ameriški predsednik je še pred pristankom svojega letala v Londonu užalil tamkajšnjega župana.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robato, da bolj ne gre
Reuters

Po tistem, ko je ameriški predsednik Donald Trump julija lani, ob uradnem, a ne državniškem obisku v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske, kršil protokol in "prehiteval" monarhinjo, kraljico Elizabeto II. na rdeči preprogi, se tudi danesj ni izneveril tradiciji. Suverenki, ki je aprila dopolnila 93 let, je dve desetletji mlajši predsednik ZDA prav robato ponudil roko. Iz posnetkov sicer ni bilo prav jasno, ali jo je zagrabil s športnim prijemom ali ji je zgolj ponudil v pest stisnjeno "kepico", kot temu rečejo otroci.
V vsakem primeru pa obisk Trumpa v Evropi ne bo ostal nepozabljen. V četrtek naj bi se bil udeležil praznovanja 75. obletnice zavezniškega izkrcanja v Normandiji, ki je pomenilo začetek konca druge svetovne vojne, a še preden je predsedniško letalo Air Force One pristalo na londonskem letališču Stansted, je po družabnem omrežju Twitter vsul plaz žalitev na račun londonskega župana, 49-letnega Sadiqa Khana, katerega starši so pakistanskega rodu. In Khan, ki je nasledil Trumpovega favorita za naslednika odhajajoče britanske premierke Therese May, 54-letnega Borisa Johnsona, je odločen kritik Trumpove politike. Ob prihodu na Otok je Trump objavil tvit, v katerem je londonskega župana označil za "popolno zgubo". Prvega muslimanskega župana Londona je tudi obtožil, da je "nespametno zloben" do predsednika ZDA, ki je po Trumpovih navedbah "daleč najpomembnejši zaveznik Združenega kraljestva". Khan bi se moral po Trumpovih navedbah osredotočiti na kriminal v Londonu in ne na predsednika ZDA.
Trump in Khan sta se že v preteklosti zapletla v besedno vojno na twitterju. Poleg tega je londonski župan v nedeljo napisal časopisni prispevek, v katerem je predsednika ZDA primerjal z evropskimi diktatorji v 30. in 40. letih minulega stoletja. Khan je v preteklosti kritiziral tudi Trumpovo "namerno rabo ksenofobije, rasizma in drugačnosti v volilne namene" ter njegovo prepoved vstopa v ZDA za državljane več muslimanskih držav.
Sicer pa, pred jutrišnjim srečanjem s Thereso May, ki je bila med prvimi Trumpovimi gosti v Beli hiši in jo je predsednik prav po najstniško držal za roko, je prvi par ZDA kar plenil pozornost. Tako uglednih gostov na bleščavih sprejemih kot protestnikov, ki naj bi se danes zbrali v velikanskem številu. Sicer pa sta predsedniški par med drugim sprejela tudi princ Charles in njegova soproga Camilla.
A očitno je predsedniški obisk, ki je bil preložen večkrat, vsaj prvi dan zaznamovala njegova soproga Melania. V nedeljo po ameriškem času so jo fotografi z veseljem opazovali in seveda snemali, kako se je čez zelenico Bele hiše sprehodila v živahni obleki, ki zagotovo ni bila izbrana po naključju. Melania je za obisk Londona najprej izbrala Guccijevo obleko, ki so jo krasili potiski največjih londonskih znamenitosti, med njimi Big Bena in stavbe parlamenta. Zračna poznopomladna kreacija je žarela v odtenkih škrlatne, oranžne in zelene ter bila prepasana z zelenim pasom in dopolnjena s klasičnim ovratnikom. Obleko, ki so jo krasili gumbi z znamkinim logotipom "G", je Melania dopolnila s petkami kožne barve. Kasneje se je večkrat preoblekla; med sprejemom pri kraljici je bila videti prav britansko, s klobučkom na glavi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta