Trump se je izrekel za nedolžnega

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
04.04.2023 20:49

Bivši ameriški predsednik je zaradi obtožb o zlorabi sredstev za volilno kampanjo prvič stopil pred sodnika newyorškega sodišča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trump pred vstopom v sodno dvorano
Epa

Prejšnji ameriški predsednik še naprej piše zgodovino, četudi ne na način, kot bi si sam želel. Kot prvi predsednik ZDA, resda nekdanji, je moral v vlogi obtoženca stopiti pred sodišče. To se je zgodilo v torek zvečer po našem času na newyorškem Manhattnu, kjer je 76-letni politik, ki je že aktivno zakorakal v predvolilno kampanjo za republikansko kandidaturo na predsedniških volitvah novembra 2024, slišal vsebino obtožnice, oddal prstne odtise in se pustil fotografirati v treh položajih s serijsko številko pod obrazom - kot vsi domnevni kriminalci. Kot je bilo pričakovati, se je Trump, ki je po pojasnilih pravnih strokovnjakov glede na ameriško zakonodajo veljal za aretiranega, izrekel za nedolžnega.

Za kaj gre? Povedano na kratko, Trumpa v New Yorku bremenijo dogajanja v zvezi s plačilom 130.000 dolarjev pornografski igralki z umetniškim imenom Stormy Daniels za molk o njunem spolnem odnosu. Zaradi tega plačila, ki datira v leto 2016, s katerim naj bi bil Trump zlorabil sredstva za predvolilno kampanjo, je že bil obsojen njegov bivši odvetnik Michael Cohen. Obtožnica, ki jo je prejšnji teden potrdila velika porota in je vse do naroka ostala tajna, naj bi vsebovala več kot 30 točk, med njimi vsaj eno kaznivo dejanje; verjetno ponarejanje uradnih listin. Mahinacije z denarjem iz predvolilnih skladov so v ZDA hud delikt.

Brez pričakovanega spektakla

Na spodnjem Manhattnu, kjer je pristojno kazensko sodišče, na katero je bil za 14.15 po vzhodnoameriškem času naročen Trump, so že od nedelje vladale izredne razmere. Okoli precej neopazne in neugledne sodne stavbe je bilo okoli sto agentov tajne službe, ki varujejo vse predsednike, sedanjega in bivše, za varnost v New Yorku je skrbelo 35 tisoč policistov. V bližini sodišča so se, ločeni z ogradami in policijskimi kordoni, zbrali Trumpovi privrženci in nasprotniki, a ne v tolikšnem številu, kot je bivši predsednik verjetno pričakoval in upal. New York pač ni baza republikancev, ampak demokratov, in tudi njegova najglasnejša podpornica, kongresnica Marjorie Taylor Greene, ki je nedavno med nagovorom o stanju v državi predsednika Joeja Bidna zmerjala z lažnivcem, je pripotovala iz Georgie. "Naše sporočilo razgrajačem je enostavno in jasno - obnašajte se," je v pričakovanju prihoda Trumpovih podpornikov v nedeljo dejal župan New Yorka Eric Adams. Protestnikov je bilo malo, tudi Marjorie Taylor Greene se je po nekaj besedah protesta v bližnjem parku umaknila pred Trumpovimi nasprotniki, ki jih je bilo precej več kot podpornikov.

Trumpovi podporniki: Vrni se leta 2024. Kot predsednik, seveda
Reuters

Trump, ki je New York pripotoval v nedeljo s svojega posestva v Mar-a-Lagu na Floridi, kjer je še nekaj ur pred vzletom svojega zasebnega letala Boeing 757 igral golf, je noč preživel v svojem nebotičniku Trump Tower na prestižni 5. aveniji, dopoldne pred odhodom na sodišče pa porabil za posvetovanja z veljaki iz republikanske stranke in odvetniki. Iz svojega nebotičnika je krenil v koloni osmih črnih limuzin dobro uro pred pričetkom naroka, dogajanje pa so od ranega jutra seveda prenašale vse ameriške informativne televizije. "Grem proti spodnjemu Manhattnu, na sodišče. Videti je nadrealno - vau, aretirali me bodo. Ne morem verjeti, da se to dogaja v Ameriki," je objavil na svojem družbenem omrežju Truth Social. V sodno stavbo je vstopil s ceste, daleč od kamer, vse so televizijci snemali le iz helikopterjev. Soproge Melanie ni bilo videti nikjer.

Pričakovanega spektakla v New Yorku ni bilo, tiskovno konferenco je Trump, ki je preko svojih odvetnikov zahteval diskretnost in želel prepoved vsakega snemanja v sodni dvorani, prihranil za vrnitev na Florido in za zvečer napovedano tiskovno konferenco. K temu, da ni bilo šova, je veliko prispeval sodnik Juan Merchan, je zavrnil prošnje številnih medijev, da bi prenašali dogajanje iz sodne dvorane. Dovolil je le nekajminutno fotografiranje peterici izbranih fotografov, televizijske kamere pa so smele biti le na hodnikih. Tudi novinarsko poročanje v živo iz sodne dvorane je bilo prepovedano.

Čakajoč na naslednja sojenja

Obtožnica v New Yorku je le ena od trenutnih Trumpovih pravosodnih zagat. V Atlanti se tožilka še odloča, ali bo sprožila kazenski pregon bivšega predsednika in sodelavcev zaradi poskusov spreminjanja izida predsedniških volitev 2020. Posebni tožilec Jack Smith pa na zvezni ravni vodi dve preiskavi, ki se lahko končata s kazensko ovadbo, in sicer eno v zvezi z odtujitvijo zaupnih dokumentov iz Bele hiše, drugo pa glede spodbujanja k napadu na kongres. V New Yorku tožilka Letitia James preiskuje Trumpovo organizacijo in tri od Trumpovih petih otrok - Donalda mlajšega, Erica in Ivanko - zaradi suma, da so nezakonito napihovali vrednost imetja, da bi dobili ugodne kredite, davčne olajšave in podobno. Sojenje je razpisano za 2. oktober. Pisateljica E. Jean Caroll, ki trdi, da jo je Trump posilil, ga toži tudi zaradi klevete, proces naj bi se začel čez tri tedne. Prav tako še ni jasno, kaj bo pokazala preiskava njegovih sumljivih davčnih napovedi.

Trumpovi nasprotniki: Vrzite ga v zapor! 
Reuters

Če bi bil Trump obsojen, kar se gotovo ne bo zgodilo pred naslednjimi volitvami, seveda ne bi bil prvi (bivši) državni voditelj, ki je sedel na zatožno klop. Pridružil bi se na primer Argentinki Cristina Fernendez de Kirchner, bivšemu in sedanjemu brazilskemu predsedniku Luizu Inaciu Luli da Silvi, hrvaškemu in italijanskemu premierju Ivu Sanaderju in Silviu Berlusconiju, predsednikoma Francije Jacquesu Chiracu in Nicolasu Sarkozyju, nemškemu predsedniku Christianu Wulffu, izraelskemu predsedniku Mošeju Kacavu in premierjema Ehudu Olmertu ter Benjaminu Netanjahuju (proces še traja) pa Južnoafričanu Jacobu Zumi in portugalskemu premierju Joseju Socratesu. Če naštejemo le najbolj znane iz procesov 21. stoletja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta