Tudi Izrael privolil v nadaljevanje pogajanj o Gazi

STA, A.L.
07.05.2024 18:22

Hamas je v luči napada na Rafo pozval ZDA in mednarodno skupnost, naj pritisnejo na Izrael, da ustavi stopnjevanje razmer, ki po njihovem ogroža življenja več sto tisoč razseljenih civilistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delegacija Hamasa naj bi kljub izraelskemu napadu na Rafo v kratkem odpotovala v egiptovsko prestolnico na pogovore o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev.
EPA

Palestinsko gibanje Hamas je danes izraelski napad na Rafo, kjer je vojska prevzela nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda z Egiptom, označilo za nevarno stopnjevanje in posvarilo pred poslabšanjem humanitarnih razmer na območju. Kljub temu naj bi delegacija Hamasa sodeč po izjavah odšla na pogovore v Kairo.

Delegacija Hamasa naj bi kljub izraelskemu napadu na Rafo v kratkem odpotovala v egiptovsko prestolnico na pogovore o prekinitvi ognja v Gazi in izpustitvi talcev, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes povedal neimenovani visoki predstavnik gibanja. Pri tem je opozoril, da bo to morda zadnja priložnost za Izrael, da doseže izpustitev talcev.

Po navedbah izraelskih predstavnikov naj bi se pogovori v Kairu nadaljevali drevi, udeležila pa se jih bo tudi izraelska delegacija. Premier Benjamin Netanjahu je delegaciji, kot je dejal po poročanju AFP, naročil, naj odločno vztraja pri pogojih, potrebnih za izpustitev izraelskih talcev.

Hamas je sicer pred tem v svoji izjavi opozoril, da bo vojaški napad na Rafo, do katerega je prišlo neposredno po tem, ko je gibanje objavilo, da odobrava predlog o prekinitvi ognja v Gazi, poslabšal humanitarne razmere na območju Gaze in preprečil dotok prepotrebne nujne pomoči v to palestinsko enklavo.

Kitajska pozvala Izrael h končanju napadov na Rafo

Gibanje je tudi opozorilo, da so Palestinci v Gazi "podvrženi vojni iztrebljanja in sistematičnega stradanja" s strani Izraela, kar so poimenovali "nacistična okupacija", poroča AFP.

Hamas je sicer v luči napada na Rafo pozval ZDA in mednarodno skupnost, naj pritisnejo na Izrael, da ustavi stopnjevanje razmer, ki po njihovem ogroža življenja več sto tisoč razseljenih civilistov.

Izrael je ponoči izvedel napad na Rafo, kjer je prevzel nadzor nad palestinsko stranjo mejnega prehoda ob meji z Egiptom, edino vstopno točko, ki doslej ni bila pod izraelskim nadzorom in preko katere je v Gazo prihajala humanitarna pomoč.

Izraelsko vojaško operacijo v Rafi je danes obsodil tudi Egipt. Zunanje ministrstvo v Kairu je potezo označilo za nevarno stopnjevanje, ki ogroža življenja več kot milijona Palestincev, ki so pretežno odvisni od tega prehoda. Rafa je bil "varen prehod" za bolne in ranjene in za vstop humanitarne pomoči v enklavo, so dodali.

Izrael so pozvali k najvišji stopnji zadržanosti in izogibanju skrajnih potez, ki vodijo na rob vojne in bi ogrozile prizadevanja za dosego trajnega premirja v Gazi. Tako kot Hamas je tudi Egipt pozval vse vplivne mednarodne strani, naj posredujejo in izvedejo pritisk za umiritev razmer.

Kitajska pa je pozvala Izrael h končanju napadov na Rafo. Kot je v Pekingu dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Lin Jian, Kitajska odločno poziva Izrael, naj upošteva zahteve mednarodne skupnosti, ustavi napade na Rafo in stori vse, da bi se izognili resnejši humanitarni katastrofi v Gazi.

K takojšnjemu umiku Izraela s palestinske strani mejneg prehoda Rafa je danes pozvala tudi Turčija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta