Turneja britanskega monarha v Avstraliji, ki bi vse raje postala republika: Obisk Karla III. spremljajo protesti

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
21.10.2024 17:00

Ko je ploskanje po govoru kralja v parlamentu v Canberri pojenjalo, je neodvisna senatorka staroselka Lidia Thorpe vzkliknila: "To ni vaša zemlja, vi niste moj kralj!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Varnostniki v avstralskem parlamentu so senatorki Lidii Thorpe preprečili, da bi se kralju Karlu III. preveč približala.
Victoria Jones

Britanski kralj Karel III. je v okviru obiska v Avstraliji danes nagovoril parlament v Canberri in državo pozval, naj prevzame vodilno vlogo v boju za zmanjšanje toplogrednih izpustov. Ob koncu je bil deležen glasnega protesta ene od senatork, ki je dejala, da ni njen kralj, in mu očitala škodo, povzročeno prvotnim prebivalcem Avstralije.

Petinsedemdesetletni britanski monarh je na devetdnevni turneji po Avstraliji in Samoi, prvem večjem potovanju v tujino, odkar so mu v začetku leta diagnosticirali raka. Ponedeljek je bil eden od dnevov z največ dogodki na programu, ki pa so ga zaradi kraljevega zdravja morali nekoliko okrniti. Osrednji del je bil vsekakor omenjeni nagovor avstralskim poslancem v Canberri. Avstralijo, ki zaostaja v sprejemanju okoljskih ukrepov, je Karel III. pozval, naj prevzame vodilno vlogo v boju za zmanjšanje toplogrednih izpustov. "V interesu nas vseh je, da dobro upravljamo s svetom," je dejal v govoru, ki je bil deležen krepkega aplavza. Opozoril je, da se moč naravnih nesreč krepi, niz s tem povezanih dogodkov v zadnjem času pa da je brez primere in nezmotljiv znak podnebnih sprememb, je še dejal v govoru. Posebej se je poklonil prvotnim prebivalcem Avstralije kot "tradicionalnim lastnikom zemlje", ki so "65.000 let skrbeli in imeli radi to celino", poroča francoska tiskovna agencija AFP. Toda ko je ploskanje pojenjalo, je pozornost pritegnila neodvisna senatorka, pripadnica staroselske skupnosti. "Vrnite nam našo zemljo," je vzklikala Lidia Thorpe, ki je že pred tem med himno kralju obrnila hrbet. "To ni vaša zemlja, vi niste moj kralj," je dodala, in preden so jo varnostniki pospremili iz dvorane, je med drugim evropskim naseljencem očitala genocid nad prvotnimi prebivalci.

Britanski kralj Karel III. je v Avstralijo s soprogo Camillo pripotoval že v petek, uradni del obiska pa je pričel v nedeljo, ko se je kraljevi par zjutraj udeležil maše v Sydneyju. Pred cerkvijo sta se oba rokovala s številnimi podporniki, toda nedaleč stran so se že tam na protestu zbrali nasprotniki monarhije. Obisk monarha je namreč znova odprl vprašanje, ali naj bo Avstralija republika. Karel III. je pred obiskom dejal, da naj o tem odločijo Avstralci sami. Nedavna javnomnenjska raziskava je pokazala, da si približno tretjina Avstralcev monarhije ne želi več, tretjina bi jo ohranila, tretjina pa je glede tega vprašanja neodločena. Več kot polovica Avstralcev je sicer prepričana, da bo njihova država čez sto let republika. Tudi premier Anthony Albanese ne skriva želje po prekinitvi vezi z monarhijo, vendar je tudi dejal, da ustanovitev republike ni prioriteta njegove vlade. Je pa po smrti kraljice Elizabete II. njegova vlada monarhovo podobo na bankovcu za pet dolarjev nadomestila z motivom domorodcev.

Po podatkih inštituta YouGov britanska kraljeva družina pri večini Avstralcev še vedno ostaja zelo priljubljena. Karel III. je med Avstralci bolj priljubljen kot katerikoli avstralski politik, prekaša ga le njegov sin William.

To je prvi kraljev obisk v Avstraliji, odkar je septembra 2022 prevzel položaj po smrti svoje matere, kraljice Elizabete II. Turnejo, ki bo zanj najdaljša doslej, odkar se je začel zdraviti za rakom, bo Karel III. sklenil  26. oktobra na Samoi. (sta)

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta