Ugasnil je Radio 101, eden od simbolov (urbanega) Zagreba

Jon Knez Jon Knez
02.08.2021 05:00
Potem ko je zagrebški Radio 101 konec maja izgubil koncesijo zaradi finančnih težav, je zdaj njegova usoda dokončno zapečatena.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radio še zmeraj velja za najhitrejši medij. 
Adrijan Pregelj

Priljubljenega zagrebškega Radia 101 od junija ni več možno poslušati na frekvenci 101 megaherc. Konec maja so namreč zaradi finančnih težav in neporavnanih davčnih obveznosti izgubili koncesijo. Do prejšnjega tedna, ko je svet za elektronske medije na razpisu njihovo frekvenco dodelil novoustanovljenemu Top radiu, so v upanju na rešitev situacije program emitirali prek streama oziroma spleta. Izguba koncesije je v sosedstvu sprožila burne odzive, saj je "stoenka" s 37-letno tradicijo veljala za simbol neodvisnega novinarstva in dobre, nekomercialne glasbe.

Monopol na radijskem trgu

Za komentar smo zaprosili Majo Sever, predsednico sindikata novinarjev Hrvaške in dolgoletno novinarko ter voditeljico na Hrvaški radioteleviziji (HRT). Za Večer je pojasnila, da je težava v tem, da ni zakonskega mehanizma, ki bi preverjal transparentnost lastništva medijev. "Ne vemo, kdo stoji za radiem, ki je dobil frekvenco 101 MHz. V medijih se na veliko špekulira, a ne vemo, kaj je res. Radio 101 je ena najstarejših zagrebških radijskih postaj, ki ima svojo zgodovino, poslušalce in novinarje. Trenutno je situacija negotova, ne ve se, ali bo radio obstal in kaj bo z zaposlenimi, medtem ko se bo na isti frekvenci emitiralo nekaj drugega in čisto novega," pojasnjuje novinarka. Dodaja, da so v Zagrebu priča monopolu na medijskem, predvsem radijskem trgu. "Svet za elektronske medije ni neodvisen. Člane izberejo v parlamentu in politična večina odloča, v kateri smeri bo svet deloval. Delovati bi moral kot nadzorni organ in biti neodvisen. V Rule of law, ki ga je izdala evropska komisija, ena od glavnih zamer glede medijev na Hrvaškem leti prav na 'neodvisnost' nadzornega organa oziroma sveta za elektronske medije. Na primeru Radia 101 se zelo nazorno vidi, zakaj je to tako," še situacijo kritično opiše Severjeva.

Simbol Zagreba, poslušan tudi v Sloveniji

Pogovarjali smo se tudi z Ivano Pevec, voditeljico oddaje Jutro brez cenzure na Radiu 101, ki nam je povedala, da so vsi zaposleni šokirani in žalostni. "Radio 101 za nas ni (bil) samo radio, bil je naš drugi dom. Radio je najintimnejši in najhitrejši medij, kjer pride do interakcije med poslušalci in voditelji. Pri nas smo vedno dali glas poslušalcem, ki so bili del naše rutine. Tega ni več. Ne uspem se zahvaliti vsem, ki nam izražajo podporo. Vse skupaj je preveč žalostno," pove. Kakšna bo prihodnost radia, ki to več ni, ne ve. Pove še, da je bila "stoenka" eden kultnih simbolov Zagreba. "Zagreb je ostal brez edinega medija, kjer je lahko vsak brez cenzure povedal, kar misli. Radio je imel ogromno področje poslušanosti, saj oddajnik seže nekje do Gradca v Avstriji. Videli bomo, kaj bo prinesel čas," razlaga Pevčeva, ki dodaja, da veliko sporočil podpore dobivajo tudi iz Slovenije, kjer je bil radio dobro poslušan.

Trenutno oddajajo na streamu, za katerega voditeljica pravi, da je bil mišljen kot začasna menjava, dokler se ne bi vrnili na radijske frekvence. "Še zmeraj emitiramo prek streama, a je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi temu prišel konec, saj se to s finančnega vidika ne izide." Če se bodo preselili na drugo frekvenco, še ne vedo, a to je stvar "višje sile in ne nas navadnih delavcev", strne misli voditeljica.

To ni prvi primer težav s koncesijo omenjenega radia. Pisalo se je leto 1996, ko jim je isti odbor vzel koncesijo kot takrat še javnemu radiu, neuradno zaradi kritičnosti do vlade. V javnosti je to sprožilo najmnožičnejše proteste v zgodovini Hrvaške, ko se je na Trgu Bana Jelačića zbralo okoli 120 tisoč ljudi. Koncesija jim je bila kmalu vrnjena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.