Ukrajina se bo pritožila, ker ji zaradi vojne ne dovolijo izvedbe Evrovizije prihodnje leto

STA, Va
18.06.2022 11:30

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) razmišlja o selitvi glasbenega spektakla k letos drugouvrščenim Britancem, v Ukrajini ogorčeni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kalush Orchestra 
Reuters

Ukrajina je obsodila odločitev Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da ji iz varnostnih razlogov zaradi ruskega napada na državo prihodnje leto odvzame pravico do priprave tekmovanja za pesem Evrovizije po letošnji zmagi. Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je napovedal, da bodo zahtevali spremembo te odločitve, ker verjamejo, da jim bo uspelo izpolniti vse zaveze. "Zahtevamo dodatna pogajanja o gostovanju Evrovizije 2023 v Ukrajini," se je odzval.

EBU je v petek v Ženevi sporočila, da glede na trenutne okoliščine v Ukrajini ni mogoče izpolniti "varnostnih in operativnih jamstev", ki so potrebna za organizacijo tekmovanja. Namesto tega kot možno državo gostiteljico obravnavajo Veliko Britanijo, ki je na letošnjem tekmovanju zasedla drugo mesto.

Ne povsem nepričakovano: Ukrajina prihodnje leto ne bo gostila Evrovizije

Ukrajini je na največjem glasbenem dogodku, ki poteka v živo, maja letos zmago prinesel nastop Kalush Orchestra s pesmijo Stefanija. Po tradiciji zmagovalna država gosti tekmovanje naslednje leto. A v EBU so ocenili, da spričo vojne, ki se je začela februarja z invazijo Rusije na Ukrajino, to ne bi bilo mogoče. Oblasti v Kijevu pa trdijo, da je EBU vse skupaj narobe razumela.

"Ukrajina se ne strinja z naravo odločitve, ki jo je sprejela EBU," je izjavil Tkačenko in zagotovil, da je njegova država izpolnila vse pogoje ter zagotovila odgovore in jamstvo glede varnostnih standardov za tekmovanje.

Orkester Kalush je v finalu Evrovizije 2022 v italijanskem Torinu zmagal po seštevku glasov nacionalnih žirij in javnosti. Evropsko občinstvo je pri tem pokazalo solidarnost z Ukrajino ob ruski invaziji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta