Ukrajinska obsežna protiofenziva predstavlja prelomnico v vojni

Jon Knez Jon Knez
11.09.2022 20:11
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ukrajinske sile so v Harkovu zavzele tudi rusko orožje.
Reuters

Uradni Kijev je čez vikend poročal o uspešnem napredovanju vojske na vzhodu in severovzhodu države, kjer naj bi bile ukrajinske sile zavzele strateško pomembna mesta Kupjansk, Vasilenkovo in Artemivko v regiji Harkov, ruske sile naj bi se bile umaknile tudi iz mesta Izjum. Poveljnik ukrajinskih vojnih sil Valerij Zalužni je dejal, da so napredovali še severno od Harkova in se ruski meji približali na 50 kilometrov. Ob tem naj bi nadaljevali prodore proti vzhodu in jugu Ukrajine.

Zelenski računa na orožje zaveznikov

Napredovanje je potrdil in pozdravil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Državljanom je sporočil, da so ukrajinske sile od začetka septembra v protiofenzivi povrnile več kot dva tisoč kvadratnih kilometrov s strani ruskih sil okupiranega ozemlja. Umik ruskih vojakov iz Izjuma je označil za preobrat v vojni, ki traja že šest mesecev. "V zadnjih dneh je ruska vojska pokazala najboljše - svoj hrbet. Dobra odločitev, da zbežijo," je med drugim v soboto dejal v televizijskem nagovoru državljanom.

Ruska stran ukrajinskih osvajanj ni neposredno potrdila, so pa iz ruskega obrambnega ministrstva sporočili, da so sprejeli "odločitev o prerazporeditvi ruskih sil, nameščenih na območju Balaklije in Izjuma, da bi okrepili prizadevanja vzdolž fronte v Donecku," navajajo tuje agencije.

Reuters

Ukrajinska vojska je včeraj potrdila, da nadaljujejo osvoboditev okupiranih krajev v harkovski regiji. Guverner regije Lugansk Sergij Gadaj je po poročanju ukrajinske tiskovne agencije Ukrinform dejal, da ruski okupatorji s sodelavci bežijo iz Luganska, Alčevska in drugih mest v smeri proti Rusiji, kolone vozil naj bi bile dolge več kilometrov. "Napredovanje ukrajinskih vojnih sil je ogromno. Nekateri boji se še odvijajo, a okupatorji večinoma bežijo," je še dejal.

Zelenski je optimističen glede nadaljnjih napredovanj ukrajinske vojske, saj bi po njegovih besedah prihajajoča zima lahko pripomogla k še hitrejšemu osvajanju ozemlja. Ob tem računa tudi na pomoč EU in drugih zaveznikov pri dobavi orožja. Podobno meni tudi ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je prepričan o zmagi, če bo na razpolago dovolj orožja: "Dokazali smo sposobnost poraziti Rusijo, a za to potrebujemo orožje. Več ko ga bomo dobili, hitreje bomo zmagali in hitreje se bo ta vojna končala."

Rusi v vojno šli avanturistično

Za komentar ukrajinskega uspeha smo zaprosili obramboslovca Klemna Grošlja, sicer poslanca Evropskega parlamenta. Pojasnil je, da je to vsekakor prelomnica v vojni. "Izkazalo se je, da je ruska stran v vojno šla zelo avanturistično. Imajo slabe obveščevalno-izvidniške podatke, saj niso uvideli, da je bila operacija v Hersonu zgolj zavajanje in premikanje težišča. Rusi so svoje relativno šibke sile skoncentrirali na jug in s tem oslabili sile pri Harkovu. Preseneča me, da Rusi niso toliko napadali ukrajinske infrastrukture, na primer mostov. Ko se je zgodila ukrajinska protiofenziva, niso imeli globine, da bi jo ustavili. So tudi številčno zelo šibki in nimajo primerne poveljniške linije. Nekoliko je pozitivno presenetljiv taktično-operativni pristop ukrajinske vojske, saj so lahke enote dobro obvladovale globino prostora, na kar Rusi niso imeli odgovora, saj stavijo na artilerijsko premoč," razloge za ukrajinski uspeh komentira Grošelj.

Epa

Sogovornik opozori, da bo v nadaljevanju vojne pomembno vlogo imelo razmerje sil: "Številčnost je definitivno na strani Ukrajine. Njihova vojska šteje od 700 tisoč do milijon vojakov, ruskih enot pa je na vzhodu Ukrajine okoli 300 tisoč. Ključno je tudi, da se je po ukrajinskem uspehu frontna črta zmanjšala in so ruske sile skoncentrirane na manjši prostor."

Trije scenariji razpleta vojne

Grošelj za končni razplet vojne vidi tri možne scenarije. Prvi je ta, da Rusi priznajo poraz, saj glede na dosedanje boje ruskih uspehov več ne pričakuje. "Druga možnost bi bila, da Rusi uvedejo mobilizacijo, kar bi pomenilo eskalacijo vojne in s tem velike stroške. Tretja pa, da bi prišlo do ukrajinskega preboja še v Donecku in približevanja Krimu. Se pa bojim, da bi v tem primeru na ruski strani prišlo do uporabe jedrskega orožja," še komentira Klemen Grošelj.

Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinski vojaški uspehi nedvomno vplivali na pogajanja med državama, če bo do njih prišlo, saj Rusija ni več v prednostnem položaju. Kdaj bi lahko prišlo do pogajanj, še ni znano. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je po poročanju ruskih medijev zatrdil, da oni ne zavračajo pogajanj, predsednik Vladimir Putin pa je dejal, da pogajanja zavlačujejo Ukrajinci in da morajo vedeti, da jih bo to otežilo. Na to se je že odzval uradni Kijev in dejal, da lahko le Ukrajina določa dnevni red pogajanj, to pa bo osvoboditev celotnega ozemlja, plačilo škode in kaznovanje vojnih zločincev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta