"Upali smo, da v tej kabini ni nikogar, potem pa zagledali bojno polje." Po nesreči na žičnici s pogledom na Alpe vseh mrtvih že 14

STA, VČ
24.05.2021 07:38
Nesreča se je zgodila v nedeljo na žičnici, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh približno 1500 metrov visoke gore Mottarone v deželi Piemont. 20-minutna vožnja je priljubljena med turisti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V nedeljski nesreči kabinske žičnice na severu Italije je po zadnjih podatkih umrlo 14 ljudi, med njimi pet Izraelcev. V bolnišnici je namreč poškodbam podlegel eden od otrok, ki so ju po padcu kabine v kritičnem stanju s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Torinu. Vzrok nesreče preiskovalci še ugotavljajo.

Med drugim je v nesreči umrl izraelski par, ki je živel v Italiji, pa tudi eden od njunih otrok, medtem ko se njun petletni otrok v bolnišnici z več poškodbami bojuje za življenje. Med žrtvami je tudi devetletni otrok iz Italije, navedbe reševalcev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po lockdownu so jo ponovno odprli

Nesreča se je zgodila v nedeljo na žičnici, ki že vse od leta 1970 prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa ob obali jezera Maggiore na vrh približno 1500 metrov visoke gore Mottarone v deželi Piemont. 20-minutna vožnja je priljubljena med turisti, pogled z vrha pa ponuja lep razgled na Alpe. Šele komaj dobro so jo tudi odprli, po lockdownu zaradi koronavirusa.

EPA

Nesreča se je zgodila okoli 12.30, ko je bila kabina s skupno 15 ljudmi od vrha oddaljena približno 100 metrov. Fotografije s prizorišča prikazujejo razbitine kabine, ki ležijo na strmem gozdnatem pobočju.

"Največja katastrofa kadarkoli tukaj"

Prvi so bili na težko dostopnem kraju tragedije gasilci in policisti. "Tega otroka ne bom nikoli pozabil," je povedal eden od pretresenih gasilcev za časopis Corriere della Sera. "Bil je pod mladeničem, ki je še vedno dihal. Pod njim pa vsi mrtvi. Grozljiv prizor."   

"Upali smo, da gre za napako in da v tej kabini ni nikogar. A ko smo prišli, smo zagledali bojno polje, trupla, razsuta po strmini. In potem kabino, rdečo zmečkano kabino, ki jo je bil zaustavil bor.  To je največja katastrofa, ki se je kadarkoli zgodila tukaj."

Preiskava še poteka, kot kaže, pa naj bi bil nesrečo najverjetneje zakrivil natrgan kabel, je sporočilo italijansko ministrstvo za promet. Po besedah županje Strese Marcelle Severino naj bi se bila kabina najprej začela premikati vzvratno, nakar naj bi bila zadela steber. Žičnica je bila med letoma 2014 in 2016 zaprta zaradi vzdrževalnih del.

EPA

Italijanski predsednik Sergio Mattarella in premier Mario Draghi sta po nesreči izrazila obžalovanje in izrekla sožalje svojcem žrtev. Izrazi sočutja so prišli še iz drugih držav, med drugim sta ga izrazila predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.
Slovensko zunanje ministrstvo je prek twitterja izrazilo "globoko užaloščenost" zaradi tragične nesreče in izrazilo sožalje družinam in bližnjim žrtev. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta