Ursula Von der Leyen napovedala deset milijard evrov za pomoč državam po poplavah

STA, A.L.
19.09.2024 19:52

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes med obiskom v Vroclavu na Poljskem napovedala deset milijard evrov za pomoč državam članicam EU, ki so jih v zadnjih dneh prizadele uničujoče poplave.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dele Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške so v zadnjih dneh prizadele hude poplave.
Reuters

Te so opustošile dele srednje in vzhodne Evrope ter skupno terjale 24 smrtnih žrtev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po eni strani mi je bilo hudo videti uničenje in opustošenje zaradi poplav. Vendar me je po drugi strani razveselilo, ko sem videla, kako zelo solidarni so ljudje v vaših državah," je von der Leyen dejala na novinarski konferenci z avstrijskim kanclerjem Karlom Nehammerjem, češkim premierjem Petrom Fialo, poljskim predsednikom vlade Donaldom Tuskom in slovaškim premierjem Robertom Ficom.

Pojasnila je, da ime EU dva vira, kohezijske sklade in solidarnostni sklad, ki bi ju lahko uporabila za pomoč pri financiranju obnove. "Na prvi pogled je mogoče iz kohezijskih skladov za prizadete države zbrati deset milijard evrov," je še dodala.

Tusk se je medtem predsednici Evropske komisije zahvalil za hitro in nebirokratsko pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Potrebovali smo natanko 45 minut, da smo se dogovorili o naših pričakovanjih in dobili zadovoljiva pojasnila Evropske komisije," je dodal.

Dele Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške so v zadnjih dneh prizadele hude poplave. Te je povzročilo obilno deževje, ki ga je prejšnji konec tedna nad srednjo Evropo prinesel ciklon Boris. V ujmi je po zadnjih podatkih življenje izgubilo 24 ljudi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta