V Avstriji bodo prehitrim voznikom lahko odvzeli avtomobile

STA, Va
06.07.2023 14:02

"Obstaja hitrost, pri kateri avtomobil lahko postane orožje. Temu bomo sedaj naredili konec," je povedala pristojna ministrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Avstrijska policija bo lahko voznikom ob skrajni prekoračitvi hitrosti poleg vozniškega dovoljenja zasegla tudi njihov avtomobil, je navedeno v sklepu, ki ga je v sredo sprejel spodnji dom avstrijskega zveznega parlamenta. Ukrep, ki bo prav tako dovoljeval prodajo zaseženega vozila na dražbi, naj bi v veljavo stopil predvidoma marca 2024.

V skladu z zakonom bo policija lahko voznikom, ki prekoračijo hitrost za več kot 60 kilometrov na uro v naselju ali 70 kilometrov na uro izven naselja, na kraju začasno odvzela osebno vozilo.

Če bi se izkazalo, da je voznik v Avstriji že prej tako močno prekoračil omejitev hitrosti, pa bi lahko njegov avtomobil dokončno zasegli in ga tudi prodali na dražbi.

Po besedah avstrijske ministrice za okolje, podnebje, transport in energijo Leonore Gewessler je ključni ukrep za pogosto prehitre voznike prav odvzem njihovih avtomobilov, poroča nemški časnik Die Zeit.

"Obstaja hitrost, pri kateri avtomobil lahko postane orožje. Temu bomo sedaj naredili konec in zagotovili, da bo v prihodnje storilcem kaznivih dejanj njihovo orožje takoj in trajno odvzeto iz rok," je povedala ministrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta