V Belorusiji po množičnih protestih zoper Lukašenka izbruhnile še številne stavke

ZUR
17.08.2020 18:01

Predsednik Aleksander Lukašenko je opozicijo grdo napadel, usoda države je v veliki meri v rokah sosednje Putinove Rusije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protivladne demonstracije so v Belorusiji potekale tudi včeraj, kakor ilustira posnetek mladenke s transparentom "Ne moremo več trpeti" pred televizijskim centrom državnih kanalov ONT in STV
EPA

V Belorusiji naj bi po množičnih protestih zoper dolgoletnega voditelja Aleksandra Lukašenka izbruhnile še številne stavke. K stavkam so pozvali opozicijski voditelji, poroča britanski BBC.
Že minuli teden so delo prekinili zaposleni v številnih državnih podjetjih, ki so tako izrazili solidarnost s protivladnimi protestniki, stavke pa se bodo predvidoma razširile in nadaljevale tudi ta teden. Množični protivladni protesti so izbruhnili po spornih predsedniških volitvah 9. avgusta. Na njih je že šesti mandat, po uradnih rezultatih sodeč, prepričljivo, s kar 80-odstotno podporo osvojil Lukašenko, ki v nekdanji sovjetski republiki vlada s trdo roko že od leta 1994. Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažirane. Zanje je zmagovalka 37-letna opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki pa je medtem zbežala v Litvo. Tihanovska naj bi bila po uradnih izidih prejela le dobrih deset odstotkov glasov, toda njeni privrženci vztrajajo, da je v resnici dobila od 60 do 70 odstotkov, piše Slovenska tiskovna agencija (STA).
Tihanovska je Lukašenka že večkrat pozvala k odstopu, včeraj pa je bila sporočila, da je pripravljena prevzeti vodenje države. "Nisem želela biti političarka. A usoda je odločila, da sem se znašla na frontni črti boja proti arbitrarnemu vladanju in nepravičnosti," je dejala v novem video sporočilu. Dodala je, da je pripravljena "prevzeti odgovornost in v tem obdobju voditi narod", zato da bi se razmere v državi umirile, da bi izpustili vse politične nasprotnike ter pripravili vse potrebno za izvedbo novih predsedniških volitev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.
Po navedbah opozicije in neodvisnega beloruskega portala Tut.by so bile minule nedeljske demonstracije "največje v zgodovini neodvisne Belorusije". Samo v Minsku naj bi se bilo zbralo 220.000 ljudi, protesti pa so potekali še v drugih beloruskih mestih. Proteste spremljajo poročila o brutalnem nasilju varnostnih sil in množičnih aretacijah. Od volitev naj bi bile oblasti aretirale že okoli 6700 ljudi. Okoli 2000 naj bi jih bili vmes vendarle izpustili in številni od njih poročajo, da so bili v priporu izpostavljeni mučenju. A kot ocenjuje portal Politico, je situacija s tem koncem tedna verjetno prerasla okvire protestov, ki jih je še mogoče zatreti s silo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta