V Gazi ob nadaljevanju spopadov postopoma vzpostavljajo povezave

STA, J.K.
29.10.2023 09:46

Izraelska vojska nadaljuje intenzivno obstreljevanje in kopenske operacije v Gazi, kjer je število žrtev med Palestinci po zadnjih podatkih preseglo 8000.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V oblegani palestinski enklavi Gaza postopoma obnavljajo storitve fiksne in mobilne telefonije ter interneta, potem ko so bile vse povezave v petek zvečer prekinjene. Izraelska vojska medtem nadaljuje intenzivno obstreljevanje in kopenske operacije v Gazi, kjer je število žrtev med Palestinci po zadnjih podatkih tamkajšnjih oblasti preseglo 8000.

Na območju Gaze se postopoma obnavljajo fiksne, mobilne in internetne storitve, je palestinsko telekomunikacijsko podjetje Paltel sporočilo na omrežju X. "Naše tehnične ekipe v zahtevnih razmerah odpravljajo škodo na notranji omrežni infrastrukturi," je dodal glavni palestinski telekomunikacijski ponudnik. Tudi nekateri novinarji v Gazi so po poročanju britanskega BBC sporočili, da so ponoči na nekaterih območjih znova lahko opravljali telefonske klice in dostopali do interneta, potem ko so bile v petek zvečer prekinjene skoraj vse povezave med Gazo in zunanjim svetom.

Izraelska vojska medtem nadaljuje in še krepi intenzivno bombardiranje te palestinske enklave. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sobotnem nagovoru potrdil tudi kopenske operacije izraelskih sil na območju Gaze in dejal, da se je začela druga faza vojne s Hamasom, ki bo "dolga in težka". Izraelska bojna letala so v zadnjih 24 urah bombardirala več kot 450 ciljev, med katerimi so bila oporišča in poveljniški centri palestinskega gibanja Hamas, pa tudi izstrelišče protitankovskih raket, so davi na omrežju Telegram sporočile izraelske oborožene sile (IDF).

Reuters

Število žrtev v Gazi je medtem ponoči po podatkih tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva preseglo 8000. Izraelska vojska brez prestanka bombardira Gazo vse od 7. oktobra, ko je bilo v napadih palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael ubitih 1400 ljudi, 229 ljudi pa so zajeli kot talce. Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) ob tem opozarja na katastrofalne razmere v Gazi ter poziva k takojšnji deeskalaciji konflikta in zagotavljanju humanitarne pomoči. "Pretresena sem zaradi nedopustnega človeškega trpljenja. Svet tega ne bi smel dopustiti," je dejala predsednica ICRC Mirjana Špoljarić. Dodala je, da zagotavljanje ustrezne humanitarne pomoči trenutno ni mogoče. Izraelska vojska je ponoči sicer sporočila, da bodo na jugu Gaze okrepili humanitarno pomoč, in znova pozvala prebivalce oblegane palestinske enklave, naj se z njenega severnega dela premaknejo na jug, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Civilisti naj se začasno premaknejo proti jugu na varnejša območja, kjer bodo lahko dobili vodo, hrano in zdravila," je dejal tiskovni predstavnik IDF Daniel Hagari. Po njegovih besedah bodo danes okrepili prizadevanja za pomoč prebivalcem Gaze, ki jih bosta vodila Egipt in ZDA.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta