V Italiji svarila pred ruskim vmešavanjem v prihajajoče volitve

STA
19.08.2022 15:52

Vlada odhajajočega premierja Maria Draghija je sicer ostro obsodila rusko invazijo na Ukrajino ter Kijevu zagotovila vojaško in humanitarno podporo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Italijanski politiki in mediji so danes opozorili na domnevno rusko vmešavanje v prihajajoče parlamentarne volitve v Italiji. To so storili v odziv na komentarje nekdanjega ruskega predsednika in sedanjega podpredsednika ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrija Medvedjeva, ki je Evropejce pozval, naj ukrepajo in kaznujejo svoje vlade.

"Ukrepajte, evropski sosedje! Radi bi videli, da evropski državljani na volitvah ne bi le izrazili svojega nezadovoljstva zaradi dejanj vlad, temveč, da bi jih tudi kaznovali zaradi njihove očitne neumnosti," je v četrtek na Telegramu zapisal Medvedjev in dodal, da so glasovi volivcev močan vzvod vpliva, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Že danes sta italijanska časnika Repubblica in Il Messaggero v odziv na njegove komentarje opozorila na morebitno rusko vmešavanje v prihajajoče parlamentarne volitvah.

Vlada odhajajočega premierja Maria Draghija je sicer ostro obsodila rusko invazijo na Ukrajino ter Kijevu zagotovila vojaško in humanitarno podporo. Toda ta podpora bi bila lahko postavljena pod vprašaj, saj se na volitvah 25. septembra zmaga obeta desničarskemu zavezništvu.

Medtem ko stranka Bratje Italije s Giorgio Meloni na čelu stoji na strani Ukrajine, Liga Mattea Salvinija in stranka Naprej Italija Silvia Berlusconija že dolgo negujeta vezi z Rusijo in njenim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Vodja italijanske levosredinske Demokratske stranke Enrico Letta je opozoril, da Moskva poskuša vplivati na italijansko zunanjo politiko, ki je že od samega začetka zelo jasno na strani Evropske unije in Nata. Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio pa je Salvinija in ostale že obtožil, da niso obsodili po njegovih besedah več kot očitnega ruskega vmešavanja v notranje zadeve države.

Letta je tudi pozval Salvinijevo Ligo, naj prekine pakt o sodelovanju, ki ga je leta 2017 podpisala s Putinovo stranko Enotna Rusija. Salvini, ki že dolgo izraža občudovanje Putina, pa se je danes branil, da že leta ni bil v Rusiji in da Rusija nima niti najmanjšega vpliva na italijanske volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta