V Italiji velja "Ostanem doma"! Ljudje so konec tedna navalili na vlake, smučišča so bila polna, za taksi do Rima celo 1200 evrov

Bojan Brezigar, Trst
10.03.2020 08:37

Za radikalno odločitev, za karanteno za celo državo, ki jo je sinoči zapovedala vlada v Rimu, je bilo ključno dogajanje v nedeljo. Mnogi omejitev gibanja niso upoštevali

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naval na vlake
Reuters

Italija je zaradi epidemije novega koronavirusa covid-19 od včeraj v karanteni. Predsednik italijanske vlade Giuseppe Conte je v ponedeljek ob 21.30 na novinarski konferenci napovedal nove omejitve, ki veljajo za vso Italijo. Izhajal je iz dejstva, da število okužb narašča in narašča tudi število smrtnih primerov. Dejal je, da morajo Italijani takoj spremeniti navade, vsi se morajo nečemu odpovedati takoj. Uspeh bo, samo če bodo vsi spoštovali ukrepe, ki so strožji. Primarni cilj je zajezitev okužb,čeprav se zavedamo, da bo to ogrozilo interese vseh. Ukrep se imenuje "Ostanem doma". Vsi premiki so prepovedani, razen na delo, zaradi zdravja ali iz nujnih primerov. "Prihodnost Italije je v naših rokah, moramo biti odgovorni, vsi morajo opraviti svoje," je dejal Conte. Ukinjene so vse športne tekme, vključno z nogometnim prvenstvom A-lige. Telovadnic in športnih dvoran ne bo mogoče uporabljati. Zaprtje vseh šol, vključno z univerzami, se podaljša do 3. aprila. Ukrep začne veljati takoj. Omejitve javnih prevoznih storitev niso predvidene, prav tako ne bo omejitev tovornega prometa. Restavracije in bari bodo lahko odprti samo do 18. ure, zaprta bodo vsa smučišča.

Epa
Prazne ulice in trgi
Epa

V Apulijo se je v nedeljo vrnilo 2000 ljudi

Za tako radikalno odločitev so bila ključna nedeljska dogajanja. Potem ko je italijanska vlada sprejela omejitve za Lombardijo in še 14 pokrajin sosednjih dežel, vključno z Benetkami, bi človek pričakoval streznitev. Ni je bilo. V nedeljo so bila smučišča v Alpah natrpana in nekateri zimskošportni centri so celo ponujali poceni pakete, češ, šole bodo zaprte, naj mladi pridejo smučat. V mestih je bil velik vrvež, mladi so napolnili ulice in sploh se niso zmenili za omejitve, predvsem na razdaljo enega metra drug od drugega. Sprehajališča so bila polna povsod, tudi v Milanu, in seveda v Trstu, na obali, Gostilne, restavracije in tudi turistične kmetije so bile na lepo sončno in prijetno nedeljo polne do zadnjega kotička. Tudi profesionalna nogometna zveza ni prekinila prvenstva prve lige, tekme pa so odigrali brez občinstva.

Italijanska A-liga v nogometu je prekinjena. 
Reuters
Milanska borza je zgrmela. 
Reuters

Mrtvi v zaporih

Državna televizija je že v nedeljo sprožila veliko kampanjo "Ostanem doma"; sodelovali so priljubljeni televizijski voditelji, igralci in pevci zabavne glasbe. Učinek je bil skromen in tako so se že v ponedeljek zjutraj pojavile zahteve po strožjih ukrepih.
Velik probem je seveda gospodarstvo. Milanska borza jo je odnesla najslabše v Evropi, v ponedeljek je padla za 11 odstotkov, najbolj prizadeta panoga je turizem, saj ponekod odpovedi rezervacij dosegajo 90 odstotkov. Conte je napovedal izredne ukrepe za pomoč temu sektorju in za začetek so že omogočili odložitev plačila položnic, davkov in tudi odplačevanja kreditov. Evropska unija je Italiji že zagotovila pomoč, glede na dejstvo, da se okužbe širijo tudi na druge države, vključno s Francijo in Nemčijo, so na vidiku spremembe finančne politike EU.
V nedeljo zvečer in včeraj je prišlo tudi do uporov v italijanskih zaporih, ker so zaradi koronavirusa prekinili obiske. V Modeni je prišlo do požara in streljanja policije in baje je življenje izgubilo 7 zapornikov. V Foggii v Apuliji pa je iz zapora pobegnilo približno 35 zapornikov; policija jih je večino že prijela in premestila v druge zapore, kakih 10 pa jih je še na begu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta