V Nemčiji s prvim odmerkom cepili več kot 10 milijonov ljudi, Kurz: V roku 100 dni bo vsak dobil priložnost, da se cepi

STA, M.D.
04.04.2021 12:35
Avstrijski kancler Sebastian Kurz je v soboto v velikonočni poslanici napovedal, da bo vsak državljan, ki si to želi, v roku 100 dni dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19. V kolikor bodo v državi že prejeli rusko cepivo Sputnik, pa bodo ta cilj dosegli še prej, je dodal. Ob tem je napovedal predvideno odprtje države v maju. V Nemčiji so s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili več kot 10 milijonov ljudi, kar je več kot 12 odstotkov prebivalcev, je v soboto sporočil nemški minister za zdravje Jens Spahn. Z dvema odmerkoma je bilo v Nemčiji doslej cepljenih 4,3 milijona ljudi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čeprav nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva proti covidu-19, bodo dobili vsi, ki se želijo cepiti, v roku 100 dni možnost, da prejmejo prvi odmerek cepiva, je zagotovil avstrijski kancler Sebastian Kurz
Reuters

Kurz: V roku 100 dni bo vsak dobil priložnost, da se cepi proti covidu-19 

Čeprav nekateri proizvajalci dobavljajo le okoli 50 odstotkov dogovorjenih količin cepiva proti covidu-19, bodo dobili vsi, ki se želijo cepiti, v roku 100 dni možnost, da prejmejo prvi odmerek cepiva, je zagotovil avstrijski kancler Sebastian Kurz. To pa se bo zgodilo še hitreje, ko bo odobreno tudi cepivo Sputnik, je povedal Kurz v videu, objavljenem na Facebooku.

Pojasnil je, da želijo v aprilu cepiti vse, ki so starejši od 65 let, v maju vse, ki so starejši od 50 let, nato pa bo cepivo na voljo za vse starostne skupine. S precepljenostjo starejših v maju pa se bodo izboljšale tudi razmere v bolnišnicah, je prepričan Kurz. Zato bodo lahko takrat ljudje znova začeli uživati v turizmu, gastronomiji, kulturi in športu, je dodal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

"Koronavirus bo minil," je zagotovil kancler. Po njegovem se bo življenje vrnilo v normalne tirnice poleti, čas do takrat pa je ob novih različicah sars-cov-2 težko predvideti, je dodal.

V Avstriji so trenutno najbolj prizadete predvsem vzhodne dežele, kjer so predvidoma do 11. aprila v veljavi strogi ukrepi za zajezitev širjenja okužbe. Pri naših severnih sosedih so sicer v soboto poročali o 3283 novih okužbah, umrlo je 37 ljudi. V bolnišnicah je bilo v soboto na zdravljenju 2197 covidnih bolnikov, od tega 531 na intenzivni negi.

V zadnjih 24 urah pa so potrdili še 2743 novih okužb, kar je okoli sto več kot pred enim tednom. V povezavi s covidom-19 je v zadnjem dnevu umrlo še 14 ljudi. Incidenca števila okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu je 250,4. V zadnjem dnevu je naraslo tudi število hospitalizacij, v bolnišnicah se danes namreč zdravi 2213 covidnih bolnikov, od tega 554 na intenzivni negi.

V Nemčiji s prvim odmerkom cepili več kot 10 milijonov ljudi

Po besedah Jensa Spahna so doslej v Nemčiji porabili skoraj 10,7 milijona odmerkov cepiva Pfizer/BioNTech, 700.000 odmerkov cepiva Moderna in 2,9 milijona odmerkov cepiva AstraZeneca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po podatkih inštituta Roberta Kocha (RKI) so samo v petek v Nemčiji cepili 217.000 ljudi.

Sedemdnevna incidenca na 100.000 prebivalcev v Nemčiji je bila v soboto 131,4. V zadnjem dnevu se je z novim koronavirusom v Nemčiji po poročanju tujih tiskovnih agencij okužilo 12.196 ljudi, skupaj doslej 2,8 milijona ljudi. Umrlo je še 68 covidnih bolnikov, skupaj doslej 76.963.

Medtem ko se Nemčija spopada s tretjim valom pandemije, skušajo zvezne in deželne oblasti doseči pogoje za vsaj delno vrnitev v normalo, poroča Deutsche Welle. Tisti, ki so bili v celoti cepljeni, bodo kmalu lahko ponovno pridobili osebne svoboščine in se vrnili v bolj običajno življenje, je za Bild am Sonntag dejal Spahn.

Kmalu po prejemu drugega odmerka cepiva bi lahko zanje odpravili nekatere ukrepe, in sicer bi lahko potovali, obiskovali trgovine ali frizerje brez omejitvenih ukrepov, kot je na primer negativni hitri test, je dejal.

"Vsakega, ki je bil v celoti cepljen, bi lahko v prihodnosti obravnavali kot nekoga, ki ima negativen test," je dejal. Vendar pa bo to tovrstnih odločitev prišlo šele potem, ko se bo končal tretji val pandemije v Nemčiji in ko bodo oblasti preučile možnost nadaljnjega sproščanja ukrepov, vključno z odprtjem storitev na podlagi hitrih testov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta