V obrambo patra Marka Rupnika

B. Br.
22.09.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pater Marko Rupnik, ki so mu očitali spolne zlorabe, pred svojim mozaikom v Vatikanu
Infovaticana

Afera patra Marka Rupnika, slovenskega jezuita, znanega po mozaikih, ki krasijo številne cerkve po svetu, ki je bil izključen iz jezuitskega reda v zvezi z obtožbami spolne zlorabe redovnic, se spet pojavlja v nekaterih italijanskih medijih. Ne več v velikih vsedržavnih časopisih, ki se očitno s to temo ne ukvarjajo več, ampak zlasti v tistih listih, ki so v preteklosti Rupniku namenili veliko pozornost. Med temi je dnevnik Domani, ki je v teh dneh poročal, da so se "žrtve duhovnika bivšega jezuita z odprtim pismom obrnile na papeža Frančiška, ker jih je razburilo poročilo o preiskavi v rimskem centru Aletti, ki vzbudilo dvom o upravičenosti njegovega izobčenja".

Poročilo je po obisku v januarju letos pripravil rimski vikariat; odredil ga je kardinal Angelo de Donatis, opravil pa duhovnik Giacomo Incitti, profesor kanonskega prava na papeški univerzi v Rimu. V svojem poročilu je zapisal, da je skupinsko življenje v centru Aletti zdravo in da ni kakih kritičnih točk, v njem namenja vsiljivo vztrajnost sredstev obveščanja, celotna afera pa je člane tega centra "utrdila v veri". Kar zadeva Rupnika, pa poročilo ocenjuje, da so pri postopku, ki je privedel do njegovega izobčenja, "anomalije, ki vzbujajo utemeljene dvome glede zahteve po izobčenju". Zaradi teh ugotovitev je kardinal De Donatis "predal poročilo pristojnim oblastem".

Italijanska tiskovna agencija Ansa, ki objavlja te podatke, opozarja, da je v prejšnjih dneh, točneje 15. septembra, papež Frančišek sprejel direktorico centra Aletti, teologinjo Mario Campitelli, ki je v juniju skupaj z drugimi člani centra podpisala pismo v obrambo Rupnika. Dnevnik Domani, ki je aferi podrobno sledil od vsega začetka, je stalno poudarjal, da je pater Rupnik "blizu papežu Frančišku", ki tudi, kot je znano, pripada jezuitskemu redu. (bbr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta