V pričakovanju Bidnovega podpisa: Bo Kijev dobil orožje, ki ga Američani do zdaj niso hoteli poslati?

M.R.
22.04.2024 17:17

Zahvaljujoč številnim in v največ primerih polnim skladiščem v Evropi bodo takoj, ko Joe Biden podpiše zakon, ki zagotavlja nov paket pomoči Kijevu, lahko prve pošiljke orožja in streliva krenile na pot proti meji z Ukrajino.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raketnih sistemov ATACMS si ukrajina želi že dalj časa, a jih ZDA do zdaj niso dobavile.
Reuters

Kongres je namreč konec preteklega tedna končno potrdil 61 milijard dolarjev vreden paket pomoči, ki so ga več mesecev blokirali republikanci. Zagotovo bodo prioritetni izstrelki za 155-milimetrske havbice in drugo artilerijsko strelivo ter protizračna obramba.

Številne vojaške baze v Nemčiji, na Poljskem in v drugih zavezniških državah usklajeno pomagajo Ukrajini pri zagotavljanju vojaške opreme in urjenju vojakov. Nemčija je na primer na Poljskem blizu meje z Ukrajino vzpostavila center za vzdrževanje tankov Leopard 2, kar omogoča precej hitro vrnitev servisirane opreme na bojišče. 

23,2 milijarde dolarjev ameriškega paketa bo namenjenih za popolnitev ameriških skladišč oborožitve, s čimer bodo nadomestili tisti del, ki je bil Ukrajini že dobavljen, kar pa ne pomeni, da tudi ta nova vojaška operama v doglednem času ne bo na koncu končala v Ukrajini. 

Ohranjanju in širitvi ameriški operacij v regiji, kar vključuje tudi urjenje ukrajinskih vojakov, bo namenjenih 11,3 milijarde dolarjev, 13,8 milijarde dolarjev pa je predvidenih za nakup novih sodobnih oborožitvenih sistemov. Pentagon naj bi namreč podpisal pogodbe z ameriškimi podjetji iz orožarske industrije, ki naj bi oskrbele Kijev z orožjem in opremo. 

Nekaj več kot 13,4 milijarde dolarjev bodo lahko namenili popravilu in zamenjavi orožja, ki je bilo Ukrajini že dobavljeno in za financiranje urjenja Ukrajincev. Poleg tega pa je izven pred kratkim potrjenega paketa ameriške pomoči na voljo še 1,6 milijarde dolarjev za nakup orožja neposredno pri proizvajalcih (gre za nepovratna sredstva v okviru programa Foreign Military Financing), hkrati naj bi Pentagon dobil še odobritev, da lahko Ukrajini iz svojih zalog pošlje obstoječe orožje in strelivo v skupni vrednosti 7,8 milijarde dolarjev. 

Med drugim naj bi Američani Ukrajini, "kar je mogoče hitro", dostavili tudi rakete ATACMS dolgega dosega. Lahko pa ameriški predsednik Joe Biden to odločitev preloži, če bi "škodila ameriškim nacionalnim interesom", je zapisano v zakonu o pomoči Ukrajini. Do zdaj teh raket, ki lahko dosežejo do 300 kilometrov oddaljene tarče, ZDA Ukrajini še niso dostavile. Razlog je bila bojazen, da bi z njimi ciljali Rusijo. 

A po nepotrjenih informacijah se je ameriško stališče glede tega nekoliko omehčalo, saj je Ukrajina trenutno na bojišču v precej nezavidljivem položaju in potrebuje vsakršno pomoč. Že omenjeni paket predvideva tudi posojilo v višini 7,85 milijarde dolarjev, ki pa ga Ukrajina ne bo smela porabiti za izplačilo pokojnin.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta