V Srbiji do 10. ure glasovalo 10 odstotkov volilnih upravičencev

STA, Gr.G.
17.12.2023 12:33

Prve rezultate volitev je pričakovati pozno zvečer. Favorit parlamentarnih volitev je vladajoča SNS.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V Srbiji danes potekajo predčasne parlamentarne volitve, pokrajinske volitve v Vojvodini ter lokalne volitve v Beogradu in še 65 drugih lokalnih samoupravah. Do 10. ure je glasovalo slabih 10 odstotkov volilnih upravičencev, je sporočila volilna komisija. Volišča, ki so se odprla ob 7. uri, bodo odprta do 20. ure.

Direktor srbskega zavoda za statistiko Miladin Kovačević je na novinarski konferenci volilne komisije po navedbah srbske javne radiotelevizije RTS povedal, da je do 10. ure glasovalo 9,94 odstotka volilnih upravičencev. Na lanskih volitvah je bila volilna udeležba do te ure podobna, 9,59-odstotna, končna volilna udeležba pa je znašala 58,60 odstotka.

Glasovanje poteka tekoče

Predsednik volilne komisije Vladimir Dimitrijević je povedal, da glasovanje na voliščih poteka tekoče. Dodal pa je, da je "nedopustno širjenje panike in vršenje pritiska na organe za izvedbo volitev s strani nekaterih nevladnih organizacij".

"Predvsem na družbenih omrežjih, predvsem pa navajanje trditev, da prihaja do nepravilnostih na voliščih, brez navajanja konkretnih volišč. Kjer bi do teh dejansko prišlo, bodo vse težave reševali neposredno člani volilnega odbora," je dejal in poudaril, da je večina članov volilnih odborov iz vrst opozicije.

Aleksandar Vučić na volišču 17. decembra lani. 
EPA

Srbski predsednik Aleksandar Vučić, do nedavnega predsednik vladajoče Srbske napredne stranke (SNS), je ob oddaji svojega glasu na volišču v Beogradu povedal, da pričakuje veliko volilno udeležbo in prepričljivo zmago njegove stranke. "Ko govorim o prepričljivi zmagi, verjamem, da bo lista Srbija se ne sme ustaviti blizu absolutne večine ali bo imela absolutno večino. In mislim, da je to pomemben pogoj, da Srbija nadaljuje pot blaginje in uspeha," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Dodal je, da upa, da se bodo vsi sodelujoči v volilni tekmi obnašali odgovorno, resno in racionalno, čeprav, kot je dejal, v to ni prepričan.

Prve rezultate volitev je pričakovati pozno zvečer. Favorit parlamentarnih volitev je vladajoča SNS, opozicija pa ima največ možnosti za zmago v Beogradu. SNS, ki je na oblasti že od zmage na parlamentarnih volitvah leta 2012, bi tokrat glede na javnomnenjske ankete lahko dobila okoli 40 odstotkov glasov. Socialistična stranka Srbije (SPS) Ivice Dačića, ki je koalicijski partner v vsaki vladi od leta 2008, bi lahko dobila okoli osem odstotkov glasov.

Aprila lani zadnje predčasne volitve

Za vodilno opozicijsko koalicijo, zbrano na listi Srbija proti nasilju, ki jo sestavljajo levo-liberalne stranke in stranke centra, bi po javnomnenjskih anketah glasovalo dobrih 25 odstotkov volivcev. Večino bi proevropska opozicija po ocenah analitikov lahko osvojila v beograjski skupščini.

V Srbiji danes volitve, favorit parlamentarnih volitev je vladajoča SNS

Čez parlamentarni prag, za katerega so potrebni najmanj trije odstotki glasov, bi lahko prišle še dve ali tri stranke oz. zavezništva. To sta skrajno desni stranki Dveri in Zavetniki, ki jima ankete pripisujejo okoli 6,5 odstotka glasov, prav tako desna Nada z okoli šestodstotno podporo in liberalno-konservativna stranka desnega centra Narodna stranka, ki ji ankete pripisujejo 2,8 odstotka glasov.

EPA

Zadnje parlamentarne volitve v Srbiji, tudi takrat predčasne, so bile aprila lani. SNS, ki jo je do nedavnega vodil Vučić, je dobila 120 od 250 poslanskih sedežev, Dačićevi socialisti pa 32. SNS tedaj prvič ni osvojila večine, ki bi ji omogočila, da sama oblikuje vlado. Podobno je bilo z beograjsko skupščino, kjer je osvojila 48 sedežev od 110.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta