V tej državi bodo prvi na svetu drastično omejili kajenje elektronskih cigaret

STA, Va
02.05.2023 09:48

Ne bodo dopustili, da elektronske cigarete ustvarijo še eno generacijo odvisnikov od nikotina, pravi avstralski minister za zdravje. E-cigarete bodo pakirane podobno kot zdravila in opremljene z zdravstvenimi opozorili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Avstralija bo kot prva na svetu drastično omejila kajenje elektronskih cigaret, je napovedal minister za zdravje Mark Butler. Pojasnil je, da bodo ukinili uvoz elektronskih cigaret, ki ne bodo namenjene lekarnam, in e-cigaret za enkratno uporabo. Uvedli pa bodo tudi omejitve glede embalaže in okusov e-cigaret, ki so na voljo.

Po navedbah ministra si bo avstralska vlada tako prizadevala, da se bodo vse elektronske cigarete po novem prodajale izključno v lekarnah in na recept. Pakirane bodo podobno kot zdravila in opremljene z zdravstvenimi opozorili.

"Kajenje elektronskih cigaret je bilo vladam in skupnostim po vsem svetu predstavljeno kot terapevtski izdelek, ki naj bi dolgotrajnim kadilcem pomagal opustiti kajenje. Ni bilo predstavljeno kot rekreativni izdelek, zlasti ne kot izdelek, namenjen našim otrokom, vendar je postalo prav to," je dejal Butler. Opozoril je, da je pri mladih, ki kadijo elektronske cigarete, trikrat večja verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi navadne. "To se mora končati. Ne bomo stali križem rok in dopustili, da elektronske cigarete ustvarijo še eno generacijo odvisnikov od nikotina," je poudaril.

Prepričan je, da bodo ukrepi pomagali omejiti popularnost kajenja elektronskih cigaret med mladimi. Avstralija pa bo prav tako v naslednjih treh letih vsako leto povečala davek na tobak za pet odstotkov. "Vemo, da je cigareta z višjo ceno bolj neprivlačna cigareta," je še dodal Butler.

V Avstraliji po uradnih podatkih elektronske cigarete kadil že vsak četrti prebivalec, star med 18 in 24 let, in vsak šesti prebivalec, star med 14 in 17 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta