V Ukrajini novi ruski raketni napadi, župan Kijeva prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih

STA, A.L.
26.01.2023 10:16

Ruske sile so v jutranjih urah izstrelile 55 raket in 24 brezpilotnih letal na cilje po vsej Ukrajini, je danes sporočila ukrajinska vojska.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

 Vsa brezpilotna letala in najmanj 47 ruskih raket je ukrajinska zračna obramba sestrelila. V Kijevu je v napadu umrla ena oseba, dve pa sta bili poškodovani, je sporočil župan Vitalij Kličko.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jurij Ignat je za lokalne medije povedal, da je več ruskih bombnikov Tu-95 izvedlo raketne napade iz severne regije Murmansk. "Pričakujemo več kot 30 raket, ki so se že začele pojavljati na različnih ozemljih. Sistemi zračne obrambe delujejo," je še dodal.

"Sovražnik je v smeri Kijeva izstrelil več kot 15 manevrirnih raket. Zahvaljujoč odličnemu delu zračne obrambe so bile vse sestreljene," je dejal vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko.

Župan Kijeva Vitalij Kličko je medtem opozoril, da je v napadu v Kijevu umrl 55-letni moški, še dve osebi pa sta bili ranjeni. V luči tega je prebivalce pozval, naj ostanejo v zakloniščih. Moškega naj bi sicer ubili delci ruske rakete, ki jo je sestrelila ukrajinska zračna obramba.

Od sredine oktobra Rusija izvedla številne obsežne raketne napade

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile tudi kopico brezpilotnih letal iranske izdelave. "Napadalna brezpilotna letala so bila izstreljena z vzhodne obale Azovskega morja. Po predhodnih informacijah je sovražnik uporabil 24 brezpilotnih letal šahed. Vseh 24 je bilo uničenih," so dodale.

Po besedah ukrajinskega ministra za energetiko Hermana Haluščenka je bilo v napadu prizadetih več objektov energetske infrastrukture, ponekod pa je prišlo do izpada električne energije. "Najtežje razmere so trenutno v Kijevski regiji, Odesi in Vinicah," je še dodal.

Oblasti v južni ukrajinski regiji Odesa so sporočile, da so ruske rakete zadele dva objekta energetske infrastrukture, obnova poškodovanih objektov pa bi lahko trajala več dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od sredine oktobra je Rusija izvedla številne obsežne raketne napade, predvsem na objekte ukrajinske energetske infrastrukture. Zaradi obsežnega uničenja infrastrukture je marsikje prišlo do prekinitve dobave električne energije, kar je prizadelo na milijone ljudi.

Današnji napad pa prihaja le dan po tem, ko so zahodni zavezniki Ukrajini obljubili dobavo nemških bojnih tankov leopard in ameriških abrams.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta