V Ukrajini se po navedbah Britancev začenja nova faza vojne

STA
06.08.2022 15:40

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes zatrdilo, da so ruske sile v nedavnih zračnih napadih in obstreljevanju v regijah Herson in Dnipropetrovsk ubile skoraj 600 ukrajinskih vojakov in zavezniških sil.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Po današnjih podatkih britanskih obveščevalnih služb so ruske sile začele zbirati enote na jugu Ukrajine pred bližajočo se protiofenzivo Kijeva v tem delu države, Zdi se, da vojna prehaja v "novo fazo".

Britansko obrambno ministrstvo pričakuje, da se bodo najhujši spopadi v Ukrajini preselili proti jugu na 350-kilometrsko frontno črto, ki se razteza od Zaporožja do Hersona, vzporedno z reko Dneper.

Herson je s strateško pomembno železniško progo povezan z okupiranim črnomorskim polotokom Krim, v Zaporožju, ki leži ob reki Dneper na jugovzhodu države, pa se nahaja največja jedrska elektrarna v Evropi, ki jo je zasedla Rusija.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes Rusijo obtožil obstreljevanja elektrarne v Zaporožju, ruska stran pa podobno trdi za ukrajinske sile.

Reuters

"Dolgi konvoji ruskih vojaških tovornjakov, tankov, topništva in drugega orožja se še naprej oddaljujejo od ukrajinske regije Donbas in so usmerjeni proti jugozahodu," navaja redno poročilo britanskih obveščevalnih služb. Opremo naj bi premikali tudi iz Melitopolja, Berdjanska in Mariupolja, ki jih je zasedla Rusija, ter iz celinske Rusije prek mostu na polotok Krim.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes zatrdilo, da so ruske sile v nedavnih zračnih napadih in obstreljevanju v regijah Herson in Dnipropetrovsk ubile skoraj 600 ukrajinskih vojakov in zavezniških sil.

Reuters

V napadih je bilo ubitih skoraj 500 ukrajinskih vojakov in 80 "tujih plačancev", je dejal tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, ki je poročal tudi o uničenju več ukrajinskih artilerijskih sistemov, vključno z naprednim raketometom HIMARS, ki so ga dobavile ZDA.

Moskva je v preteklosti že večkrat poročala o uničenju teh oborožitvenih sistemov, vendar sta Kijev in Washington to zanikala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta