V Washingtonu kaos: Trumpovi privrženci divjajo po kongresu

Odhajajoči ameriški predsednik Donald Trump je razjarjeno množico pred Belo hišo spodbudil k pohodu na kongres, ki je nameraval potrditi zmago Joeja Bidna na novembrskih predsedniških volitvah
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Podporniki Donalda Trumpa pred Kapitolom Foto AP
Julio Cortez

Ko bi bil ameriški kongres moral uradno potrditi rezultate predsedniških volitev, na katerih je slavil demokrat Joseph Biden, se je zgodilo nekaj, kar smo vajeni prej videti v kakšnih nestabilnih državah tretjega sveta, ne pa v zibelki moderne demokracije, v ZDA. Razjarjeni podporniki poraženega predsednika Donalda Trumpa so se od jutra zbirali v Washingtonu. Popoldne, nekaj po 21. uri po našem času, pa so spodbujeni s Trumpovimi besedami, kot je poročal CNN, vdrli v kongres in nasilno prekinili zasedanje.

Pričakovati je bilo, da bodo v kongresu, tako v predstavniškem domu kakor v senatu, za zmagovalca predsedniških volitev 3. novembra lani razglasili demokrata Bidna. Medtem se je demokratom tudi v Georgii nasmihala zmaga in z dvema novima članoma iz njihove stranke tudi večina še v senatu.

Zasedanju je predsedoval podpredsednik ZDA, republikanec Mike Pence, ki je tik pred začetkom sporočil, da ne bo posredoval, da bi Bidnu preprečil zmago. S tem se je direktno zoperstavil Trumpu, ki ne priznava rezultatov volitev. Predsednik mu je tudi izrecno naročil, naj "naredi, kar je treba, in ustavi krajo". Trump je nato pred Belo hišo nagovoril nekaj tisoč svojih podpornikov in vztrajal, da je 3. novembra zmagal na volitvah. "Nikoli se ne bomo predali, ustavili bomo krajo," je Trumpove besede prenesla britanska tiskovna agencija Reuters. "Šli bomo po Pensilvanski aveniji do Kapitola in poskušali bomo pomagati tistim našim šibkim republikancem - močni tega ne potrebujejo -, jim dati moč in drznost, da nam povrnejo našo deželo."

Drhal v rotundi Kapitola Foto: EPA
Jim Lo Scalzo

Trumpovi podporniki so nato res šli pred Kapitol, kjer domuje kongres, in ga obkolili. Nato jih je več sto vdrlo v poslopje, pri čemer so tudi razbili okna na njem. Izbruhnil je totalni kaos. Županja Washingtona Muriel Bowser je ob tej novici takoj napovedala, da bo 18. uri v ameriški prestolnici razglašena policijska ura. Na prizorišče, kjer so poročali o spopadih med protestniki in policijo, je želela napotiti tudi nacionalno gardo. A Washington Post je nekaj kasneje poročal, da naj bi to županjino zahtevo ameriško obrambno ministrstvo zavrnilo! Toda guverner Virginie je nato vendarle v prestolnico poslal Nacionalno gardo iz svoje države.

Medtem so policisti, ki jih je bilo očitno na kraju nemirov odločno premalo, v dvorani spodnjega doma kongresa celo uporabili strelno orožje, ko so pred drhaljo blokirali vrata vanjo. Pred tem naj bi bil z druge strani teh vrat prvi streljal nekdo od razjarjenih protestnikov.

CNN je za tem poročal, da je bila v kongresu s strelnim orožjem ranjena neka ženska in da je v kritičnem stanju. Članom kongresa so varnostniki razdelili tudi plinske maske, preden naj bi jih začeli evakuirati iz poslopja. Še pred tem naj bi jim bili naročili, naj se v sili skrijejo pod klopi. Očitno je bilo, da bodo razjarjeno množico iz poslopja skušali pregnati s solzivcem ali pa še s čim hujšim. Trump je v tem času dvakrat tvitnil. V prvem tvitu je okrcal Pencea, ker noče blokirati potrditve Bidna za predsednika, v drugem pa je protestnike pozval k temu, da ohranijo mirnost. Ni pa jim rekel, naj vendar zapustijo kongres.

Nasilje v Washingtonu je ZDA pripeljalo na rob oziroma v bližino državnega udara, so ugotavljali ameriški komentatorji različnih medijev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta