Varčevanje: Evropski parlament naj se pozimi ne seli v Strasbourg

STA, Va
04.10.2022 13:53

"V času pandemije covida-19 smo se z razlogom zelo dolgo sestajali samo v Bruslju. Za mnoge je energetska kriza še hujša. Zato se moramo odzvati tudi zdaj," vodstvo Evropskega parlamenta poziva poslanec Peter Liese.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evropski parlament izmenjaje zaseda v Bruslju v Belgiji in Strasbourgu v Franciji. 
Profimedia

Skupina evropskih poslancev iz Nemčije se spričo energetske krize zavzema, da bi Evropski parlament to zimo zasedal le v Bruslju. Selitve v Strasbourg in ogrevanje parlamentarne zgradbe niso odgovorno dejanje, medtem ko druge pozivamo k varčevanju, je opozoril Peter Liese, ki je poziv poslal predsednici Evropskega parlamenta Roberti Metsola.

"Če od vseh zahtevamo, da varčujejo z energijo, ni odgovorno, da ogrevamo dve stavbi in se odpravljamo na nepotrebna potovanja. V času pandemije covida-19 smo se z razlogom zelo dolgo sestajali samo v Bruslju. Za mnoge je energetska kriza še hujša. Zato se moramo odzvati tudi zdaj," je ob pozivu, ki ga je poslal predsednici Evropskega parlamenta in predsedniku parlamentarnega odbora za okolje Pascalu Canfin, poudaril Liese (EPP/CDU).

Po njegovem predlogu, ki so ga že podprli tudi nekateri drugi evropski poslanci iz Nemčije, se v zimskih mesecih vse do aprila Evropski parlament ne bi selil v Strasbourg na redna mesečna zasedanja.

"Hkratno ogrevanje in razsvetljava dveh kompleksov stavb v Bruslju in Strasbourgu sta v posmeh davkoplačevalcem," je za nemški časnik Bild dejal Moritz Körner (Renew/FDP). Pravi, da bi morali stavbo parlamenta v Strasbourgu "nemudoma poslati v hibernacijo".

Evropski poslanec iz vrst Zelenih Daniel Freund pa meni, da je možna tudi daljša prekinitev parlamentarnih dejavnosti v Strasbourgu po koncu zime. Parlament EU se ne bi smel več sestajati v Strasbourgu, dokler energetske krize ne bo konec, je dejal.

Selitve Evropskega parlamenta v Strasbourg so že dolgo predmet vročih razprav. V preteklosti je bilo že več pobud za to, da bi imel parlament samo en sedež, a so vedno trčile ob nasprotovanje Francije. Sedež se namreč lahko spremeni le s spremembo pogodb EU, za kar je potrebno soglasje članic.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta