Veliko zanimanje: Evrovizija prihodnje leto v beatlovskem mestu

Denis Živčec Denis Živčec
10.10.2022 20:15

Nesojena ukrajinska Evrovizija bo potekala v najbolj glasbenem britanskem mestu, cene prenočitev pa medtem že letijo v nebo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Evrovizija v mestu, ki je svetu podarilo The Beatles. Organizatorji obljubljajo, da ukrajinskega duha ne bo manjkalo.
Profimedia

Vse, kar potrebuješ, je ljubezen. All You Need Is Love. Bolj kot kadarkoli. In prav mogoče je, da bo verz legendarne skladbe še bolj legendarne zasedbe The Beatles slogan Pesmi Evrovizije 2023. Ta bo namreč potekala v beatlovskem mestu, s katerim so svojčas radi primerjali tudi Maribor. Evrovizija, nesojeno ukrajinska, se maja seli v angleški Liverpool. Britanci pravijo, da gre za svetovno prestolnico pop glasbe.

Prireditev bi morala gostiti Ukrajina, sicer letošnja zmagovalka tekmovanja, a ker zaradi ruske agresije ne more zagotoviti varnosti, so prireditelji za gostiteljico izbrali Veliko Britanijo. Kljub v evforiji, sredi vojne vihre izrečenim obljubljam ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, da bo Ukrajina Evrovizijo ne glede na vse izpeljala v Mariupolu, je bilo nekako jasno, da se to skoraj zagotovo ne bo zgodilo. Častno nalogo organizacije prireditve v imenu Ukrajine so prevzeli Britanci, ki so Pesem Evrovizije na svojih tleh nazadnje gostili leta 1998 v Birminghamu. Finale v Liverpoolski areni bo na sporedu 13. maja, polfinala pa 9. in 11. maja.

Liverpool se je v zadnjem krogu pomeril z Glasgowom, potem ko sta BBC in Evropska radiodifuzna zveza (EBU), ki prirejata dogodek, seznam 20 mest skrčila na zgolj dva kandidata. Novico je v imenu BBC oznanil priljubljeni televizijski voditelj Graham Norton v oddaji One Show. "To je Liverpool, 13. maj," je ob objavi odločitve o gostitelju dejal Norton.

Da 67. tekmovanje za pesem Evrovizije ne bo potekalo na ukrajinskih tleh, je pri nesojenih gostiteljih pustilo razočaranje, a je tveganje preprosto preveliko. Evrovizija že tako velja za enega najbolj varovanih dogodkov na svetu. Gostovanje v državi, ki je sredi vojne, bi odprlo nešteto težko premostljivih varnostnih in organizacijskih vprašanj. Maja je v Torinu zmagala ukrajinska folk rap skupina Kalush Orchestra, britanski predstavnik Sam Ryder pa je zasedel drugo mesto s pesmijo Space Man. Pri EBU so kljub protestom uradnega Kijeva menili, da Ukrajina ne more zagotoviti varnosti za več kot 10.000 ljudi, vključenih v produkcijo, in še dodatnih 30.000 oboževalcev.

Bo pa prireditev, četudi v Liverpoolu, polna ukrajinskega duha. Tako bo tudi srček v evrovizijskem logotipu v barvah ukrajinske zastave, a s pripisom Liverpool 2023. Ne nazadnje gre za mesto, ki je pobrateno z ukrajinsko Odeso. Zanimanje za dogodek je veliko in organizatorji prireditve potencialne obiskovalce svarijo, naj se z rezervacijami sob ne prenaglijo, saj so cene trenutno prenapihnjene. Kmalu po novici, da Evrovizija prihaja v Liverpool, je bilo mogoče sobo med 9. in 13. majem dobiti le še za najmanj 450 funtov (513 evrov) na noč. Najdražja namestitev pa je stala kar 8000 funtov (9130 evrov). Trenutno je na dan finala najcenejšo dvoposteljno sobo mogoče dobiti za več kot 1300 evrov na noč. TV Slovenija je sodelovanje na izboru že potrdila, predstavnika pa še mora izbrati. V Torinu je slovenske barve zastopala skupina LPS, ki se v finale ni uvrstila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta