Vesolje: "Houston, imamo problem"

DR
20.05.2020 15:27

Eden od najpomembnejših članov ameriške vesoljske agencije Nasa je odstopil tik pred "zgodovinsko" vesoljsko odpravo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kapsula SpaceX Dragon je že poletela do Mednarodne veoljske postaje, a doslej brez posadke. V sredo naj bi bilo drugače.
Nasa

Doug Loverro, šef Nasinega oddelka za polete s posadko, je v ponedeljek odstopil s svojega položaja, in to le teden dni pred odpravo, v okviru katere bo Nasa v sodelovanju z zasebnim vesoljskim podjetjem SpaceX na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslala dva ameriška astronavta. Vse skupaj rahlo spominja na spodletelo misijo Apolla 13 leta 1970 in znameniti stavek: "Houston, imamo problem."
Odstop Loverra, ki je pri ameriški vesoljski agenciji pristojen za vesoljske programe s posadkami, je precej nepričakovan. ZDA naj bi namreč prihodnji teden, natančneje 27. maja, svoje astronavte tokrat znova v vesolje poslale s svojega ozemlja, kar bi se zgodilo prvič po ukinitvi vesoljskega programa Space Shuttle pred skoraj desetimi leti. Ves ta čas so bile ZDA glede prevozov v vesolje odvisne od Rusije. Prihodnji teden bo podjetje SpaceX, ki ga je ustanovil podjetnik Elon Musk, tako predvidoma izvedlo svoj težko pričakovani testni polet ter s svojo raketo in kapsulo Dragon na ISS odpeljalo dva ameriška astronavta. Nasa je včeraj sporočila, da bo odprava izpeljana v skladu z načrti. Konec tega tedna bodo tudi podrobno preverili, ali je vse nared za izstrelitev. "Prihodnji teden bomo z izstrelitvijo Nasinih astronavtov Boba Behnkena in Douga Hurleyja na Mednarodno vesoljsko postajo zaznamovali začetek nove dobe vesoljskih poletov s posadko," so v izjavi za javnost zapisali predstavniki ameriške vesoljske agencije. "Ta testni polet bo zgodovinski dogodek, s katerim se bodo vesoljski poleti s posadko vrnili v našo državo. Vse zasluge za to odpravo lahko pripišemo neverjetni predanosti Nasinih sodelavk in sodelavcev." Astronavta naj bi v kapsuli Dragon z izstrelišča v Cape Canaveralu na Floridi v vesolje poslali prihodnjo sredo. Predstavniki Nase so v izjavi za javnost še zapisali, da je Loverro s položaja odstopil v ponedeljek in da ga bo na njem začasno zamenjal njegov dosedanji namestnik Ken Bowersox. Na vprašanja medijev glede vzroka za Loverrov nenadni odstop predstavniki Nase še niso odgovorili.
Nad njegovim odstopom so po poročanju spletnega portala Space News presenečeni tudi mnogi pripadniki vesoljske skupnosti. Loverro je bil vrsto let funkcionar ameriškega obrambnega ministrstva. Funkcijo šefa Nasinega oddelka za vesoljske polete s posadko je opravljal le nekaj mesecev. Časnik Washington Post je poročal, da je Loverro odstopil, potem ko naj bi bil po navedbah dveh virov, menda seznanjenih s situacijo, prekršil pravila v okviru nedavnega postopka za dobavo vesoljskega plovila, s katerim je mogoče ljudi prevažati na Luno.
Na začetku tega leta je Nasa izbrala tri zasebna vesoljska podjetja, ki bodo zanjo razvijala vesoljska plovila za njene prihodnje odprave na Luno. To so podjetje Blue Origin, ki je v lasti direktorja Amazona in najbogatejšega zemljana Jeffa Bezosa, podjetje SpaceX milijarderja Elona Muska in podjetje Dynetics s sedežem v Huntsvillu v Alabami. Ta tri podjetja zdaj med seboj tekmujejo, katero bo na podlagi svojih osnutkov prej razvilo vesoljsko plovilo, s katerim bo mogoče pristati na Luni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta