(VIDEO) Američani napadli cilje v Iraku in Siriji

Va, STA
02.02.2024 23:03

Začel se je ameriški odgovor na smrt treh pripadnikov ameriške vojske v napadu drona konec januarja v Jordaniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Združene države Amerike so začele serijo napadov v Iraku in Siriji kot odgovor na napad z dronom, v katerem so konec januarja v Jordaniji umrli trije ameriški vojaki, 40 pa je bilo poškodovanih.   

Prve napade na vojaške objekte naj bi izvedle iz zraka tako človeške posadke kot brezpilotniki. BBC, sklicujoč se na vire v ameriški vojski, navaja, da je bilo zadetih več kot 85 ciljev iranske revolucionarne garde in proiranskih milic v obeh državah.  

Ameriška vojska je ciljala komandne in obveščevalne centre, med cilji pa so bila tudi skladišča raket in brezpilotnih letalnikov, iz katerih so dobivali opremo za napade na ameriške in zavezniške sile.

Ameriški napadi so, kot rečeno, odgovor na nedeljski napad na ameriško vojaško bazo v Jordaniji blizu meje s Sirijo, v katerem so umrli trije vojaki. Američani za napad na bazo obtožujejo islamistične oborožene skupine, povezane z Iranom, ta pa odgovornost za napad zanika.

V napadu brezpilotnega letala 28. januarja v vojaški bazi v Jordaniji so umrli trije pripadniki ameriške vojske. 
EPA

Oborožene skupine, povezane z Iranom, so v zadnjih letih izvedle več sto napadov na ameriška oporišča v Iraku in Siriji, njihovi napadi pa so se dodatno okrepili po izbruhu vojne v Gazi 7. oktobra lani.

ZDA se doslej niso ostreje odzivale, ameriški predsednik Joe Biden pa je v torek napovedal, da se bodo odzvali na smrt svojih vojakov, toda ob tem večkrat ponovil, da si ne želijo širšega konflikta v regiji. Uradniki v Washingtonu so po poročanju ameriških medijev v četrtek sporočili, da so potrdili tarče v Iraku in Siriji, povezane z Iranom. Dodali so, da naj bi bil vojaški odziv ZDA večplasten in bi lahko trajal več dni.

Državni tajnik Antony Blinken je v začetku tedna izjavil, da bi ameriški odgovor znal priti na več nivojih in v več fazah. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta