(VIDEO) Izrael trdi, da ima posnetek: Hamasov voditelj beži z ženo, otroki in bratom

M.R.
14.02.2024 13:10

Izraelska vojska je objavila posnetek, ki naj bi prikazoval Hamasovega voditelja Jahjuja Sinvarja znotraj predora pod mestom Han Junis na jugu območja Gaze. Na posnetku so tudi njegova žena, otroci in brat Ibrahim.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posnetek, ki naj bi prikazoval vodjo Hamasa na območju Gaze Jahjuja Sinvarja.
Profimedia/IDF

Izrael trdi, da je bil Jahju Sinvar glavni organizator Hamasovega napada na Izrael 7. oktobra lani. Posnetek je predstavnik izraelskih sil Daniel Hagari predstavil na novinarski konferenci in ob tem povedal, da je posnetek nastal 10. novembra, izraelske oblasti pa da so ga prejele pred kratkim. 

"S svojo družino je tako pobegnil pod zemljo v enega od varnejših kompleksov, ki so jih gradili v preteklosti," je povedal Hagari in dodal, da ga bo Izrael iskal, dokler ga ne bodo ujeli živega ali mrtvega. 

Decembra je izraelska vojska Sinvarja označila za "mrtveca, ki hodi", poleg tega pa so mu zaradi njegove domnevne vloge pri nasilnemu vdoru na izraelsko ozemlje nadeli še vzdevek "Mesar iz Han Junisa". Poleg tega so zadnji mesec lanskega leta izraelske sile obkolile tudi njegovo hišo, a ga niso našle. 

Že tedaj so govorili, da se verjetno skriva pod zemljo. Svetovalec izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je za tem sporočil, da je "samo še vprašanje časa, kdaj ga bodo ujeli". A Sinvar je še vedno na begu, navkljub intenzivnim izraelskim napadom na Han Junis, sicer njegov rojstni kraj. 

Izraelci so objavili tudi drugi posnetek, ki naj bi prikazovali izraelsko vojsko med operacijo v Hamasovih podzemnih predorih, v katerih naj bi se verjetno skrival tudi Sinvar. Na posnetku vojak, čigar obraz je zamegljen, pove, da se nahajajo v Sinvarjevem glavnem skrivališču in da je bil Hamasov voditelj nedavno tam. 

Posnetek tudi prikazuje kopalnico, kuhinjo in spalnice, vojak pa še govori, da so v sefu našli milijone izraelskih šekelov in ameriških dolarjev. "Pobegnili so, ko so slišali, da se jim približuje izraelska vojska. Vedeli so, da prihajamo," je dodal. 

Sinvar je bil v Hamasu sprva zadolžen za oblikovanje vojaškega krila. Kasneje je kot civilni in politični vodja vzpostavil pomembne vezi z regionalnimi arabskimi silami. Leta 2017 je bil kot politični vodja Hamasa v Gazi sprejet v Politbiro, glavno Hamasovo odločevalno telo. Od tedaj naj bi postal de facto vodja Politbiroja. Leta 2015 ga je ameriško zunanje ministrstvo razglasilo za globalnega terorista, nedavno pa je bil tudi uvrščen na francoski ter britanski seznam ljudi, proti katerim so uvedene sankcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta